NavMenu

EPS planira investicije od 4,5 mlrd EUR do 2025. godine

Izvor: Tanjug Petak, 16.12.2016. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Elektroprivreda Srbije će do 2025. godine realizovati investicije u elektroenergetski sistem Srbije vredne ukupno više od 4,5 mlrd EUR, izjavio je u četvrtak (15. decembra 2016. godine) direktor Sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

On je na konferenciji "The Economist: Svet u 2017" u Skupštini Srbije, na panelu posvećenom energetici, rekao da se u narednom periodu očekuje rast privednih aktivnosti u Srbiji.

- Postavlja se pitanje, kako ćemo obezbediti energiju u Srbiji za potrebu potrošača. Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje sa regulativom EU u oblasti zaštite životne sredine. Do sada smo uložili u to oko 200 mil EUR i u narednom period se očekuje još 600 mil EUR - rekao je Jakovljević.

On je rekao da su predviđena i značajna sredstva za revitalizaciju hidroelektrana, kako bi i u tom segmentu ostala nepromenjena proizvodnja struje.

- Imamo projekte i u distributivnom delu u vezi sa povećanjem sigurnosti snabdevanja, ali i za efikasniji rad postojećeg sistema. U narednom periodu, do 2025. su predviđene investicije na nivou većem od 4,5 mlrd EUR u elektronenergetski sistem Srbije - naglasio je Jakovljević.


On je naglasio da postoji potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da država ima određene akcione planove koji će biti realizvani.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Jakovljević je rekao da oni ne mogu trenutno da budu alternativa uglju i dodao su zato planirane razne aktivnost za smanjenje emisije CO2.

On je naglasio i da postoji veliki potencijal za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.

- Pokrivamo godišnju potrebu potrošača u Srbiji. Imamo viškove u letnjem periodu i manjkove u zimskom, ali smo uglavnom uravnotežni. Projekcija potrošnje pokazuje da neće biti nekog velikog povećanja potrošnje u narednom periodu - naveo je Jakovljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.