NavMenu

Sa Prokopa polaze vozovi i za Niš i Lapovo - Železnička stanica Beograd centar u punom sjaju najranije 2019.

Izvor: Politika Sreda, 14.12.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Železnička stanica Beograd centar) Nova železnička stanica Beograd centar još nema staničnu zgradu i odgovarajuće pristupne saobraćajnice, ali polako postaje važno saobraćajno čvorište u prestonici. Da nisu bez osnova najave ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović iz februara ove godine o preseljenju putničkog železničkog saobraćaja iz Savskog amfiteatra u Prokop, potvrđuje novi red vožnje Srbija voza.

Redom vožnje, koji je stupio na snagu u nedelju, sa stanice Beograd centar uvedeni su polasci za Lapovo, Niš i Zemun, kao i dodatni broj linija ka Novom Sadu i Šidu, gradovima koji su prethodnih meseci prvi dobili polaske sa Prokopa.

Sa nove železničke stanice, čiji je sređeni peronski deo otvoren u januaru, polaziće ubuduće po 14 kompozicija putničkih i brzih vozova. Šest polazaka je ka Novom Sadu, četiri ka Šidu, tri ka Nišu, dok je po jedan ka Lapovu i Zemunu. U Prokopu će ubuduće završavati putovanje sedam kompozicija iz Novog Sada, po tri iz Šida i Niša i jedna iz Zemuna.

Da bi se od železničkog saobraćaja u potpunosti rasteretio Savski amfiteatar, na čijem području će se graditi Beograd na vodi, sa Glavne železničke stanice u Prokop treba prebaciti još 23 polaska i isto toliko dolazaka međunarodnih i međugradskih vozova.

Veliki posao je do sada urađen, ako se zna da je pre stupanja novog reda vožnje sa Prokopa polazilo svega pet vozova ka drugim gradovima, a sa Glavne železničke stanice čak 40. Ali, kako se početak gradnje stanične zgrade na Prokopu još ni ne nazire, a nije kompletno završeno ni oko 9.000 m2 ploče na kojoj će se zgrada graditi, mala je verovatnoća da će sav putnički saobraćaj biti prebačen u Beograd centar do februara, što je kao rok najavljeno početkom 2016. godine.

(Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)
Poziv za gradnju komercijalnih sadržaja i stanične zgrade na ploči iznad peronskog dela u septembru je upućen investitorima. Zainteresovanost je, prema nezvaničnim informacijama, pokazalo više ulagača, među kojima i Danci i Holanđani.

Osim priče o zgradi, još nije ispunjen ni drugi uslov za potpuno osposobljavanje stanice, a to je gradnja pristupnih saobraćajnica do Prokopa. Gradnja pristupnih puteva iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića počela je letos i ako ne bude neplaniranih odlaganja oni će biti gotovi u maju 2017.

Kada grupa izvođača, koju predvodi kompanija Strabag, završi ove radove, gornji stanični trg preko nove saobraćajnice biće povezan sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Tender za pristupne saobraćajnice iz pravca niškog autoputa, za razliku od ovoga, biće naknadno raspisan, jer se na tom potesu trenutno obavlja eksproprijacija.

Kada se sve sabere i oduzme, Prokop bi u punom sjaju mogao da bude najranije 2019. godine, što je kao okvirni rok nedavno istakao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.