NavMenu

Bankari i dalje zarađuju na velikim maržama - Najveći profit donose najtraženije gotovinske pozajmice

Izvor: Novosti Nedelja, 04.12.2016. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Euforija sa smanjenjem kamata na dinarske kredite je završena. Iako su banke za poslednjih godinu dana prepolovile cenu, pre svega najtraženijih gotovinskih zajmova, to, ipak, nije dovoljno, jer je belibor, naša kamatna stopa od koje zavisi cena pozajmica u domaćoj valuti, pala na nivo od 3,36%.

To znači da banke, na primer, keš kredit prodaju papreno po kamati od minimum 10%, ili u proseku 14 do 16% godišnje, s obzirom na cenu osnovne kamate. Razlika od 3,36% koliko iznosi belibor do kamate koja se nudi građanima je marža, i ona se kreće od 8,5% do 12,60%.

Tako se ponovo vraćamo na priču da bankari u Srbiji, a tako im je dozvoljeno, formiraju kamate na kojima izuzetno mnogo zarađuju. Uz tako velike marže mnoge banke obračunavaju i dodatne troškove, kao što je, na primer, godišnje održavanje kredita koje iznosi minimum 1% na ostatak duga.

Tome treba dodati i razne obrade zajmova, provizije i naknade. Nije ni čudo da se onda hvale kako su u prvoj polovini godine ostvarile odličan profit.

- Očigledno da bankari nemaju nameru da smanje svoje apetite i da se ne odriču svojih marži - smatra Mlađen Kovačević, ekonomista.

- Naravno, najveću maržu drže kod najtraženijih gotovinskih kredita, dok su kod stambenih spustili cenu, ali samo u početnoj fazi. Zajmove za kupovinu stanova naplaćuju 4,9,%, odnosno 5,7% efektivno, što znači da im je marža malo manja od belibora, odnosno osnovne kamate. Ko uzme ovaj kredit na 30 godina, naplaćaće se i te kako, jer na ovako dugoročne pozajmice, kamata je visoka i banci će se praktično isplatiti još jedan stan - dodaje.

Bankari se pravdaju da imaju velike troškove, kako operativne, tako i razna izdvajanja za rezervacije, kada odobravaju kredite.

- Za nas je najbolje kada nam dođe klijent koji je prvoklasna kategorija, odnosno uredno je uvek izvršavao sve obaveze prema banci i njemu možemo da damo povoljniji kredit - kažu u jednoj stranoj banci.

- Ali mnogo više ima onih koji su već imali razna kašnjenja i onda moramo da bi im odobrili zajam da rezervišemo određeni novac kao garanciju. To je za nas trošak, koji negde moramo da ugradimo - navode bankari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.