NavMenu

Fabrika za preradu rešiće pitanje otpada u Beogradu - Do kraja 2016. stižu četiri ponude za gradnju postrojenja vrednog 300 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 04.12.2016. 23:57
Komentari
Podeli
Delegacija Beograda u poseti EWB (Foto: beograd.rs)Delegacija Beograda u poseti EWB
Beograd će do kraja decembra dobiti ponude četiri renomirane kompanije za učešće u javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu otpada, rekao je u petak (2. decembra 2016. godine) gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je, tokom posete Centru za obnovljivu energiju (EWB) u Bernu, najavio da i Beograd može da računa na izgradnju jedne takve fabrike, koja će trajno rešiti pitanje otpada u glavnom gradu.

– Tokom naredne godine biće izabran partner koji će sa gradom napraviti fabriku koja će iz otpada praviti toplotnu i električnu energiju, kroz investiciju vrednu 300 mil EUR – rekao je Mali podsećajući da grad već godinu i po dana radi na pronalaženju partnera za javno-privatno partnerstvo koji bi sa gradom fabriku napravio u Beogradu.

Prvi korak je pribavljanje ponuda, a naredne godine biće izabran partner i počeće realizacija projekta, kaže gradonačelnik a prenosi Beoinfo.

Mali je podsetio da je gradska deponija Vinča u ovom trenutku "najveća crna tačka" u ovom delu Evrope u pitanju ekologije, jer se već decenijama unazad tamo baca smeće.

– Tamo su tone đubreta, a evo kako pametni ljudi rade i od tog smeća prave energiju, greju grad, prodaju struju i na taj način i zarađuju novac. To je ono što ćemo i mi da radimo i ne samo da ćemo imati čistiji grad i vazduh, nego ćemo zaraditi i novac – rekao je Mali, dodavši i da će, kada ponude pristignu, sa njima izaći pred građane.

Kako je objasnio generalni direktor Danijel Šefer, EWB je javno komunalno preduzeće Berna koje se bavi prikupljanjem otpada, proizvodnjom i distribucijom električne energije, prirodnog gasa i vode.

– Mi smo javno preduzeće, nezavisno, imamo svoj bord direktora, koji garantuju da poslujemo u skladu sa potrebama potrošača – rekao je Šefer.

On je istakao da se električna energija iz prikupljenog otpada proizvodi u njihovim termoelektranama, precizirajući da je godišnja potrošnja električne energije 1,6 teravatsati, kao i isto toliko prirodnog gasa. Dodaje da je godišnji promet EWB-a oko 500 miliona švajcarskih franaka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.