NavMenu

Srbija bi mogla biti najvažnija tranzitna tačka u regionu za avionski robni saobraćaj - Moguće uvođenje još jedne direktne kargo linije iz Niša

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2016. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pierre-Yves Babelon/shutterstock.com)
Da avionski transport robe u Srbiji raste najbolje svedoči nedavno uvođenje prve redovne kargo linije i sa niškog aerodroma. Tako, posle Beograda, Srbija može da se pohvali činjenicom da ima dve redovne kargo linije Turkish Carga sa dva različita aerodroma. Turska aviokompanija uverena je da otvaranje linije iz Niša znači da ova zemlja ima potencijal da poveća kargo izvoz i da će on u narednim godinama sve više rasti.

Tako su beogradski i niški aerodrom danas nosioci celokupnog vazdušnog kargo izvoza Srbije. I dok se u Nišu tek zahuktava, sa Aerodroma Nikola Tesla izvozi se 90% ukupnog avionskog robnog transporta u Srbiji.

U prvih deset meseci 2016. godine sa beogradskog aerodroma je prevezeno 12.446 tona robe, što je povećanje od 15% u odnosu na isti period prošle godine. Izmenom plana poslovanja za 2016. godinu, predviđeni promet robe i pošte iznosi u ovoj godini 16.013 tona, kažu iz Aerodroma Nikola Tesla za eKapiju.

- Aerodrom Nikola Tesla Beograd u poslednjih nekoliko godina beleži stalno povećanje ukupnog prometa robe koju ostvaruju sve avio-kompanije koje saobraćaju sa beogradskog aerodroma. Povećanje prometa robe u prethodne tri godine iznosilo je prosečno 27% godišnje.

Navode da se u ovoj godini najviše prevozila roba široke potrošnje, kao što su cigarete i tekstil, zatim oprema, mašine, rezervni delovi i prehrambeni proizvodi. Sa uspostavljanjem direktnih prekookeanskih letova Air Serbia za Sjedinjene Američke Države, došlo je do povećanja transferne robe iz zemalja regiona i EU ka Americi.

- Značajno povećanje obima posla podrazumevalo bi potrebu povećanja skladišnih kapaciteta, kao i manipulativnog prostora, a dugoročni planovi Aerodroma Nikola Tesla Beograd predviđaju izgradnju novog kargo terminala. Za dalji razvoj kapaciteta prihvata i otpreme u ovoj i sledećoj godini planirane su nove pozicije za opslugu širokotrupnih vazduhoplova, kao i nabavka nove opreme.

A da je nužna nova i dodatna kargo oprema, kako za beogradski, tako i niški aerodrom, potvrđuju i iz firmi koje obavljaju kargo transport sa ovih aerodroma. Damir Defrančeski, generalni direktor kompanije Cargo Agent Navigator, koja je ovlašćeni zastupnik Turkish Carga za Srbiju, kaže da i jednom i drugom nedostaju kapaciteti za skladištenje temperaturno osetljivih pošiljaka, iako beogradski ima male količine za to.

- U tom segmentu zaostajemo za aerodromima u regionu. Niški aerodrom je najavio da će sledeće godine postaviti hladnjaču u magacinu – ističe Defrančeski.

(Foto: tratong/shutterstock.com)
Defrančeski kaže da su zadovoljni kako se odvija saradnja sa niškim aerodromom nakon što su uveli prvu redovnu kargo liniju. Iako je potrebno vreme da se svi uigraju, dobili su i više nego što su očekivali. Očekuje da će rasti izvoz i iz Niša, a ako to bude zahtevao obim transporta i razvoj ekonomije, iniciraće uvođenje još jedne linije u 2017.

- Što se tiče naše firme, u 2017. očekujemo rast transporta i sa beogradskog aerodroma, između 15 i 20%.


Inače, Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu ima kargo kapacitete za skladištenje od 2.500 m2, opremljene za potrebe robnog terminala. Robni terminal za domaći i međunarodni saobraćaj beogradskog aerodroma poseduje skladišni prostor kapaciteta 5.500 m2 i aneks od 2.500 m2 za smeštaj operativnih službi, špediterskih organizacija i Uprave carina. Aerodrom Nikola Tesla Beograd može da opsluži neke od najvećih tipova aviona na svetu, poput Boeing 747 i Airbus 330, dok u vanrednom režimu može da opsluži i veće avione tipa Antonov 124.

Rastu prihodi od izvoza robe

Iz Aerodroma Nikola Tesla kažu da su u poslednjih nekoliko godina prihodi od transporta robe u vazdušnom saobraćaju u stalnom porastu. U poslednje tri godine prosečno povećanje prihoda od transporta robe iznosilo je 11%. Za deset meseci 2016. godine prihodi od pružanja usluga u robno-carinskom magacinu uvećani su za 10% u odnosu na ostvarene prihode u istom periodu prethodne godine.

- Transport robe u vazdušnom saobraćaju u najvećoj meri zavisi od privredne aktivnosti u državi. Ponovno uspostavljanje direktnih prekookeanskih letova u junu ove godine za Aerodrom Nikola Tesla Beograd izvanredna je šansa i prilika da se repozicioniramo u ovom delu Evrope kao najvažnija tranzitna tačka.

Ističu i da kao jedini aerodrom u regionu koji ima direktne letove za SAD, njihovi konkurenti neće više biti iz regiona, već najznačajniji evropski aerodromi. To je, kažu, izvanredna prilika i za privredu, ekonomiju i turizam kako Beograda, tako i Srbije.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.