NavMenu

Porez na imovinu u Beogradu za 2017. uvećan do 2%

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2016. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Skupština grada utvrdila je na sednici održanoj u sredu, 30. novembra 2016. godine, prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti na teritoriji Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu u narednoj godini. Dopunjena je i odluka o visini stope poreza na imovinu, prenosi Beoinfo.

Kako je obrazložila Violeta Nićiforović, direktorka Uprave javnih prihoda, elementi za odluke uređeni su Zakonom o porezu na imovinu.

– Vrednost nepokretnosti na osnovu koje se utvrđuje osnovica poreza na imovinu obveznika fizičkih lica utvrđuje se primenom korisne površine i prosečne cene po kvadratnom metru, i to u zoni u kojoj se ta nepokretnost nalazi. Na osnovu starosti objekta vrednost se umanjuje jedan odsto godišnje, a maksimalno do 40%. Obveznik koji stanuje u stanu ili zgradi ima pravo na smanjenje poreza 50%, a maksimalno 20.000 dinara. Kod obveznika pravnih lica stopa je 0,4%, i to proporcionalno, bez mogućnosti umanjenja za amortizaciju – objasnila je Nićiforovićeva.

Direktorka Uprave javnih prihoda podsetila je da je Grad Beograd doneo odluku o određivanju zona, tako da će se ona primenjivati i u 2017. godini. Njom je predviđeno da u Beogradu ima 14 zona i dve najopremljenije na teritoriji grada.


Metodologija utvrđivanja prosečnih cena propisana je zakonom, i to na osnovu cena ostvarenih u prometu nepokretnosti u odgovarajućoj zoni.

Amandmanom Gradskog veća, koji je potisao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predloženo je da se u cilju zaštite socijalnog statusa građana porez na imovinu u 2017. godini poveća najviše do 2%, u odnosu na porez iz 2016.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.