NavMenu

Beograd planira da osposobi još nekoliko jezera na teritoriji glavnog grada

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.03.2008. 11:35
Komentari
Podeli

Ada Ciganija Ada Ciganija

Gradske vlasti planiraju da osposobe još nekoliko jezera na teritoriji glavnog grada, od kojih će Beograđani imati višestruke koristi, a moći će i da se okupaju, izjavio je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branislav Božović.

On je kazao da postoje planovi o podizanju "novih ustava" za nekoliko jezera koji će imati višeznačnu funkciju u očuvanju prirodne sredine na području Beograda.

- Jezera će štiti zemljište od erozije i poplava, a tokom letnjih meseci i suša, služiće kao rezervoari za zalivanje zelenih površina i gašenje požara, imaće ulogu u ribarstvu, ali i rekreativnu ulogu gde će Beograđani moći da se odmore- objasnio je Božović.

On je podsetio da, osim Savskog jezera - popularne Ade Ciganlije, u Beogradu postoji još osam jezera, Obedska bara, koja se nalazi na oko 50 kilometara od Beograda, kao i više malih jezera.

Ada Ciganlija je udaljena 4 km od centra grada, a rukavac Save je ograđen 1967. godine. Jezero je dugo 4,2 km, prosečno široko 200 metara i duboko od četiri do šest metara.

Markovačko jezero površine 30 hektara nalazi se kod Mladenovca i udaljeno je oko 60 kilometara od Beograda.

Jezero Trešnja je zapušteno i o njemu niko ne brine, dok je jezero Duboki potok pored Barajeva jedino ekološko jezero koje napaja više bistrih potoka i izuzetno je čisto.

Jezero Bela reka kod Ripnja je smešteno u udolini s okolinom obraslom brestovima i prostire se na površini od dva hektara. Jezero je podignuto 1985. godine i udaljeno je samo dvadesetak kilometara od grada, a voda je prepuna ribe.

Rakina bara je jedino prirodno jezero na teritoriji grada i nalazi se na 20 km od Beograda, pored naselja Sremčica, i ima problema sa otpadnim vodama zbog bespravno izgrađenih objekata.

Slična je situacija i sa jezerom Veliko blato u Krnjači gde ima dosta ševara i trske, ali je okruženo industrijskom zonom i okolnim objektima.

U slivu Topčiderske reke nalazi se malo jezero koje sada obilaze samo izletnici, a koje gradske vlasti, zajedno sa ostalim jezerima, žele da zaštite od propadanja.

Obedska bara jedno je od najstarijih prirodnih dobara koje se nalazi na oko 50 km od Beograda i ima međunarodnu zaštitu još od kraja 19. veka, a od 1977. godine se nalazi na listi UNESKO-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.