NavMenu

Elektronski sistem ubrzava zakup državnih njiva - Nemačka daje 3 mil EUR za unapređenje upravljanja zemljištem u Srbiji

Izvor: RTV Utorak, 29.11.2016. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Gradonačelnicima i predsednicima vojvođanskih opština na prezentaciji u Sremskoj Mitrovici predstavljen je projekat unapređenja upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji, koji bi trebalo da ubrza i poveća transparentnost davanja državne zemlje u zakup.

Projekat realizuje nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, traje tri godine, a za njegovu realizaciju budžet od 3 mil EUR obezbeđuje Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke. Jedan od važnijih rezultata projekta predstavlja Geografski informacioni sistem, čiji je cilj da pojednostavi davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, kao i da omogući bolje planiranje i kontrolu korišćenja državnog zemljišta.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da je će novi elektronski sistem ubrzati i omogućiti transparentnost davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

- Nema važnijeg resursa za ovu državu, u delu poljoprivrede, nego što je državno poljoprivredno zemljište. Odmah po formiranju Vlade krenuli smo u transformisanje ovog sistema. Jedan od novih načina funkcionisanja jeste korišćenje ovog elektronskog sistema za komuniciranje između jedinica lokalne samouprave i Uprave za poljoprivredno zemljište, tako da lokalne samouprave sada imaju sve karte i sve orto-foto snimke. Imaju sve što je potrebno da se na kvalitetan način izdaje poljoprivredno zemljište i mogućnost zloupotrebe suzi na najmanju moguću meru - rekao je ministar Nedimović.

Istakao je da je osnovna ideja da ovaj alat eliminiše mogućnost ljudske greške i smanji mogućnost za korupciju.

- Najviše problema je bilo u definisanju prostora, koliko državnog poljoprivrednog zemljišta uopšte ima. Pretpostavlja se da je u Srbiji na raspolaganju između 580.000 i 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Nismo imali usklađeno ono što se nalazi u katastru i ono što je stvarno stanje na terenu. Sada se u svakom trenutku može utvrditi da li je reč o stvarnom poljoprivrednom zemljištu ili je vremenom dobilo neku drugu namenu i tako sprečavamo mogućnost zlupotreba - rekao je Nedimović.

Dodao je da su ove godine programe o zemljištu donele sve lokalne samouprave u Srbiji, većina lokalnih samouprava je do sada sprovela licitacije u prvom krugu, a ovim elektronskim servisom Ministarstvo će omogućiti još veću transparentnost i ubrzanje procesa.

Kako je istakao Nedimović, ove godine je država od zakupa poljoprivrednog zemljišta prihodovala 27 mil EUR više nego prethodne godine, a želja je da se svake godine povećava površina zemljišta koja se daje u zakup dok će cene zakupa regulisati tržište

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je da pomenuti elektronski sistem omogućava lakši postupak davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

- U Sremskoj Mitrovici gotovo kompletno poljoprivredno zemljište daje se u zakup stočarima, jer je naš kraj poznat po stočarstvu - rekao je Sanader.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.