NavMenu

Trgovačke veze i susedi posle priznanja Kosova - u najvećoj neizvesnosti Hrvati

Izvor: Novosti Petak, 21.03.2008. 13:18
Komentari
Podeli

Privrednici iz Hrvatske, koja je uz Mađarsku i Bugarsku, pre dva dana priznala Kosovo za državu, posle odluke svoje vlade, ne očekuju bojkot robe u Srbiji, ali ih "pojedinačne reakcije", kažu, ne bi iznenadile.

Nadan Vidošević, predsednik Hrvatske gospodarstvene komore i uprave "Kraša" kaže da se mogu očekivati samo pojedinačne negativne reakcije, pogotovu što je izborna kampanja u toku.

Ali, dodaje da je u poslednjih 7 godina bilo pozitivnih rezultata da nijedna politika, ni na nacionalnoj, ni na bilo kojoj drugoj osnovi, ne može to ugroziti.

Ćuro Popijača, generalni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca nedavno je izjavio da su najburnije reakcije zbog priznanja Kosova prošle. Ipak, kako je rekao, hrvatska politička elita mora da vodi računa i o nacionalnim, ali i poslovnim interesima.

Hrvatska u Srbiji poseduje 160 firmi. Od 1993. pa do kraja prošle godine, hrvatske kompanije u Srbiju su uložile 393 mil EUR, što čini 18,4% hrvatskih ulaganja u inostranstvu.

A, najznačajniji ulagači, naročito od 2002. bili su "Agrokor" u firme "Frikom", "Dijamant", "Idea" i "Mlin"; "Lura" u "Somboled"; NEXE grupe u "Jelen Do", "Stražilovo", "IGK Polet", "Croatia osiguranje", "Pastor"...

Samo tokom prošle godine, ukupna robna razmena između ove dve zemlje iznosila je 858 mil USD. U Srbiji je stvoren povoljan ambijent za strane investitore i ulaganja postaju sve značajnija.

Tako je izvoz hrvatske robe porastao sa 14 mil EUR iz 1999. godine na 655 mil EUR 2007. Iz Srbije je lane u Hrvatsku izvezeno robe u vrednosti oko 330 mil EUR.

Počev od 2002. do danas, ukupno 16 srpskih preduzeća prodato je firmama registrovanim u Bugarskoj. Naši susedi najviše su ulagali na području jugoistoka Srbije, i to mahom u proizvodna preduzeća.

Kada je reč o direktnim stranim ulaganjima, u periodu od 2000 - 2006. godine Mađari su prednjačili u odnosu i na Hrvate i na Bugare. U Srbiju su uložili 290 mil USD i po tom iznosu zauzimaju 9. mesto. Hrvati su na 11. poziciji sa uloženih 117 mil EUR, a Bugari 14. sa investiranih 65 mil EUR.

U 2007. godini Bugari su na 11. mestu sa 47 mil USD, odmah za njima su Hrvati sa 36 mil USD, dok su Mađari na 14. mestu sa 31 mil USD investiranih u Srbiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.