NavMenu

COMING Computer Engineering - Integrisano poslovno aplikativno rešenje za transport i logistiku

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2016. 07:49
Komentari
Podeli
Put ka tržišnoj dominaciji u delatnosti transport i logistika se kreće od automatizacije osnovnih poslovnih procesa (finansija i računovodstva, nabavke, prodaje) preko automatizacije svih poslovnih procesa (magacin, održavanje, vozni park, logistički centri..) do digitalizacije poslovanja (online porudžbine, transakcije, prodaja, praćenje pošiljki, praćenje vozila, napredne analize tržišta, odlučivanje na osnovu prikupljenih podataka o tržištu…)

ERP (Enterprise Resource Planning) je poslovna aplikacija koja temelj automatizacije poslovnih procesa i platforma za sprovođenje digitalizacije. U kompaniji COMING su iskoristili mogućnosti Microsoft Dynamics NAV-a i prilagodili ga zahtevima delatnosti transport i logistika. Rešenje ove kompanije integriše sve poslovne procese u jedinstvenu bazu podataka, što omogućava pregled realnog stanja poslovanja u svakom trenutku. I dalje, rešenje je razvijeno na COMING cloud platformi pa se aplikaciji može prići sa bilo kog uređaja u bilo koje vreme uz pomoć interneta.

- Specifična aplikacija koji smo razvili i koja se može integrisati sa bilo kojim poslovnim rešenjem u upotrebi ili se koristiti zasebno je aplikacija za upravljanje voznim parkom. Svaki trošak voznog parka ulazi direktno u finansijske obračune, vidljiv je na izveštajima i može se koristiti kao relevantan podatak u bilo kom drugom procesu. Ako uzmemo za primer kreiranje putnog naloga za vozilo, ovaj modul omogućava da se jednim klikom kreiraju i odštampaju putni nalozi za sva vozila. Ako kompanija ima više filijala, štampa se vrši po filijalama, kao i po vozačima zaduženim za svako pojedinačno vozilo. Za vozilo se prate svi podaci, počev od osnovnih podataka iz saobraćajne dozvole, kao što su broj šasije, broj i snaga motora, zatim informacija o tome ko može da upravlja tim vozilom, sve do broja i vrste pneumatika na vozilu. Posebno korisna funkcionalnost je mogućnost praćenja kompletnih troškova po vozilu. Primer za to su: praćenje potrošnje goriva, praćenje putarina, praćenje kilometraže i relacija, kompletan karton vozila, od praćenja svih troškova servisa i vrste servisa do praćenja istrošenosti pneumatika. Svi ovi podaci mogu se ukrstiti sa drugim kategorijama, poput kategorija vozača, filijala, perioda, lokacija, pa se mogu prikazati kao određen trošak po kategoriji, npr. ukupna potrošnja goriva za određenu filijalu i sl. Tu su još i automatski alarmi za redovne servise, poput servisa za registraciju vozila, servisa za zamenu pneumatika itd - objašnjavaju u kompaniji.

Kako dodaju, jednom uveden kako treba, ERP postaje baza za druge pravce automatizacije koje danas prave razliku između "ustati ili odustati" na tržištu. Npr. na bazi Microsoft Dynamics NAV-a moguće je koristiti i BI (business intelligence) rešenje za poslovno odlučivanje. BI je intuitivna aplikacija koja pakuje i prikazuje podatke prikupljene iz ERP-a kroz analitičke i grafičke izveštaje o poslovanju. Uz BI koristite sopstvene podatke za donošenje logičkih zaključaka i odluka o daljim koracima. Drugi primer je integracija ERP-a sa CRM (Customer Relationship Management) rešenjem koje automatizuje procese komunikacije sa dobavljačima, kupcima, distributerima i drugim licima sa kojima postoje transakcije. CRM se takođe prilagođava zahtevima poslovanja u delatnosti pa su česti oblici primene automatizacija praćenja pošiljki, automatizacija obaveštavanja pošiljaoca i primaoca o statusu pošiljki, uređenje odeljenja za pružanje korisničke podrške kroz ticketing i/ili 1na1 telefonsku ili elektronsku komunikaciju. CRM takođe omogućava sprovođenje naprednih analiza važnih za rezultate rada logističkih centara, pojedinačnih prodavaca ili analize po bilo kom drugom kriterijumu.


- Ovo nisu ni približno svi moduli niti rešenja koja su deo našeg portfolia. Ideja koje se držimo u implementaciji rešenja za svakog pojedinačnog korisnika je potpuno prilagođavanje rešenja zahtevima poslovanja, korišćenje samo onih modula i rešenja koja su zaista potrebna poslovanju kao i da svako rešenje mora da se pokaže kao ekonomski opravdano za korisnika. Možemo pomoći sa automatizacijom ali i sa postavljanjem i sprovođenjem digitalne strategije - ističu u kompaniji COMING.

Pitanje koje se nameće je cena ovih naprednih rešenja.

- Zahvaljujući cloud tehnologiji kao našoj ekspertizi, razvili smo sva ova rešenja na COMING cloud infrastrukturi što znači da se mogu koristiti kao usluga za koju kompanije plaćaju odgovarajući mesečni iznos. Cloud je omogućio i da u upotrebi kompanije imaju samo one računarske resurse, softverske module, licence i nivo podrške koji su im za poslovanje potrebni za daleko manje novca, nego da sva ova rešenja implementiraju na sopstvenoj infrastrukturi.

O rešenjima i cenama se možete više informisati na sajtu (u razvoju) www.abak.rs, a za sva pitanja se možete obratiti i putem mail-a office@coming.rs

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.