NavMenu

Biznis forum podsticaj za privrede Srbije i Kazahstana - Ugovorena proizvodnja vatrogasnih vozila vredna 30 mil USD

Izvor: eKapija/Beta Utorak, 15.11.2016. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Na biznis forumu Srbija-Kazahstan koji je danas otvoren u Astani sklopljeni su prvi poslovni aranžmani među kompanijama dve zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Srpska i kazahstanska kompanija potpisale su ugovor o proizvodnji vatrogasnih vozila, vredan 30 mil USD - rekao je Čadež.

On je istakao da je na skup u Astani, koji su otvorili premijeri Srbije i Kazahstana Aleksandar Vučić i Bakitdžan Abdirović Sagintajev, delegacija srpskih privrednika stigla s konkretnim projektima.

Čadež je podsetio, kako je saopštila Privredna komora Srbije, da je prošle godine uspostavljena bolja privredna saradnja između Srbije i Kazahstana, ali je ona i dalje daleko od realnih mogućnosti i potreba.

PKS je, po rečima Čadeža, zajedno sa naučnom zajednicom i kompanijama, na osnovu Strategije razvoja 2050. koju je doneo predsednik Kazahstana, izradila predlog kako srpske kompanije i naučna elita mogu učestvovati u realizaciji tog dokumenta.

- Pripremili smo dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, otpadnih voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije. Razvili smo niz programa koji mogu da budu zanimljivi kazahstanskoj strani - kazao je Čadež.

Na biznis forumu u Astani je skoro 60 srpskih i 110 kazahstanskih kompanija, koje su bile u prilici da direktno razgovaraju o poslovnim aranžmanima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da prijateljstvo dva naroda mora da prati intenzivnija saradnja u svim oblastima, posebno u ekonomiji.

Srbija, prema Vučićevim rečima, predstavlja zemlju sa najvećim trzištem na Balkanu, koja je ponosna na svoje preferencijalne sporazume u oblasti trgovine, posebno na one koje ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

- Preferencijalni režim je prednost koju imamo i želimo da iskoristimo u što većem obimu - naglasio je Vučić.

Premijer je rekao da Srbija i Kazahstan imaju veće i bolje izglede i šanse nego mnoge zemlje koje su "do juče izgledale kao pusti san za sve nas". Istakao je da rast obe zemlje pokazuje da se nalazimo na dobrom putu, a saradnja i prijateljstvo mogu da doprinesu ostavrenju još mnogo boljih rezultata. Vučić je dodao i da naše kompanije odlično posluju u Kazahstanu, kao i da postoji prostor za veću razmenu turista i sportista, te da Kazahstan može Srbiji da bude politički saveznik u Evroazijskoj uniji.

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Takođe je, bilo reči i o izvozu Fiata, te je Vučić dodao da je najkonkretniji rezultat s tim u vezi da će premijer Kazahstana razgovarati sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim. Tako ćemo u najkraćem roku dobiti odgovor u vezi sa mogućnošću da se Fiatova vozila po povlašćenim uslovima izvoze na tržište Evroazijske unije.

Prema rečima srpskog premijera, veliki je uspeh što su dve zemlje najpre utvrdile izvanredne političke odnose, a od toga koristi imaju kompanije. Vučić je naveo da će samo Energoprojekt dobiti mnogo više posla u Kazahstanu, te da će naša zemlje izvoziti više od samo semena i sadnica.

Vučić je podsetio da je izvoz iz Srbije u Kazahstan porastao u prvih osam meseci za 6%, dok je uvoz opao za 9%, podsećajući da su sume u robnoj razmeni još skromne. Srbija, kako je rekao, pre svega izvozi voće, povrće i lekove, a uvozi sirovine.

On je dodao da su srpske firme već angažovane u graditeljstvu i učestvuju u velikim projektima. Privredna saradnja, kako je dodao, može da se proširi na druge oblasti, a potencijal postoji pre svega u privatizaciji u poljoprivredi i petrohemiji.

Veći profit u Kazahstanu nego u Evropi

Predsednik Poslovnog saveta Srbija-Kazahstan Vladimir Milovanović ocenio da postoji prostor za saradnju, kao i da naši privrednici mogu da investiraju u Kazahstanu i ostvaruju veće profite nego u Evropi.

Generalni menadžer kompanije Srboexport Miroslav Nikolić, na osnovu desetogodišnjeg iskustva na kazahstanskom tržištu, rekao je da je potencijal u saradnji dve zemlje ogroman.

- Kazahstan je zemlja koja mnogo gradi i gde se puno investira. Srpske kompanije imaju ogroman potencijal na ovom tržištu. Mi smo tradicionalno dobrodošli na tržištu Kazahstana i regiona, a taj potencijal treba da iskoristimo - rekao je Nikolić.

Nikolić, čija se kompanija bavi međunarodnim transportom, pohvalio je inicijativu premijera Aleksandra Vučića i PKS, koji su, kako je naglasio, omogućili dobar susret sa kazahstanskim privrednicima. - Sami teško možemo da uspostavimo kontakte kakve možemo kada se radi na značajno višem nivou - kazao je Nikolić.

Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot i predsednik RPK Niš na forumu je imao sastanke sa predstavnicima kazahstanske privrede u cilju uspostavljanja dalje saradnje kazahstanskih firmi sa privrednicima na području RPK Niš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.