NavMenu

Austrijski konzorcijum gradi most na Adi Ciganliji - odluka UO Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.03.2008. 13:56
Komentari
Podeli

Konzorcijum firmi, koji predvodi austrijski "Porr Technobau und Umwelt SCT d.d. und DSD Bruckenbau" izabran je za najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji mosta na Adi Ciganliji, odlučio je danas (17. mart 2008. godine) UO Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ugovorena cena za projektovanje i izvođenje radova je 118,642 mil EUR, kao i rok od 40 meseci za realizaciju celog projekta. Ugovorom će biti obuhvaćeni i eventualni nepredviđeni i naknadni radovi u iznosu od 5%, navela je Direkcija u saopštenju i pojasnila da je rezerva od 5% "uobičajena praksa u građevinarstvu, kao i da u trenutku potpisivanja ugovora niko ne može da zna da li će ova rezerva biti iskorišćena".

Uz podsećanje da je po usvojenom idejnom projektu iz 2005. godine predviđena cena mosta bila oko 90 mil EUR, bez PDV Direkcija je navela da je razlika u ceni realnost koja proizilazi iz porasta cena čelika na svetskom tržištu za 52% kao i da su porasli ukupni generalni troškovi u Evropi za oko 5%.

Most preko Save će povezati Novi Beograd sa Čukaricom, čime će saobraćaj preko postojećih mostova i kroz Bulevar vojvode Mišića biti rasterećen i do 40%.

Dosadašnje studije su pokazale da će građani uštedeti oko trideset minuta u putovanjima, jer će umesto kroz centar grada ka Novom Beogradu, odnosno Čukarici i Rakovici koristiti most na Adi Ciganliji.

Pored toga, vozači putničkih automobila će dnevno uštedeti jedanaest tona goriva i sto hiljada pređenih kilometara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.