NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Kompanije za nadzor nad realizacijom velikih infrastrukturnih projekata uskoro na međunarodnom tenderu

Izvor: Tanjug Nedelja, 13.11.2016. 18:56
Komentari
Podeli
Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Vlada će u narednih mesec dana doneti odluku da se kompanije za nadzor nad realizacijom velikih infrastrukturnih projekata biraju na međunarodnom tenderu, najavila je u nedelju, 13. novembra 2016. godine, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Takođe, firme koje će obavljati nadzor moraće da imaju odgovarajuću licencu, rekla je Mihajlović Tanjugu dodajući da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je pitanje nadzora veliki problem.

Ona je rekla da se prethodnih godina često mislilo da su najveći problemi u realizaciji projekata nedostatak para i istakla da to nije tačno i da država, kao potpuno likvidna i solventna, uvek može da da garanciju i iz budžeta izdvoji novac.

- Projektno-tehnička dokumentacija je skoro svuda završena, ali ono što se pokazalo kao problem je pitanje nadzora – naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala da na svakom gradilištu pored investitora i izvođača radova mora da postoji i kompanija koja vrši nadzor.

Prema njenim rečima, često se dešavalo da te kompanije samo na našem domaćem tržištu budu izabrane od samog investitora i to bez potpunog postupka tendera.

- Po našim zakonima je postojala obaveza da kompanija koja vrši nadzor ne mora da ima "veliku" licencu. Mi smatramo da kompanija koja vrši nadzor mora da bude jednako ozbiljna kao i izvođač i kao bilo koji podizvođač. U tom smislu kompanija koja vrši nadzor imaće uslov da ima licencu da bi mogla da vrši nadzor nad određenim projektom – rekla je Mihajlović Tanjugu.

Potpredsednica vlade je naglasila da je reč o velikim projektima vrednim na stotine miliona evra i da je nadzor vrlo važan kako bi videli da li izvođač zaista radi u skladu sa ugovorom i po projektu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.