NavMenu

LJAJIĆ: Za izvoz Fiata potrebna i politička volja

Izvor: Tanjug/Politika Nedelja, 13.11.2016. 18:58
Komentari
Podeli
Rasim Ljajić (Foto: Mc.rs)Rasim Ljajić
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u nedelju (13. novembra 2016. godine) da će izvoz Fiata iz Srbije u zemlje Evroazijske unije biti moguć ako za to postoji politička volja, iako su sirovine za vozila pretežno uvozne.

Ljajić je u intervjuu za Politiku rekao da je naša pregovaračka pozicija kada je reč o izvozu Fiata da zadržimo početni sporazum koji imamo sa Rusijom i koji bi se odnosio na ceo evroazijski region.

- Poslali smo spisak proizvoda za koje bismo voleli da budu na listi. Tražimo da se doda Fiat, sedam vrsta sira, živinsko meso, cigarete i šećer – rekao je on.

Kako je objasnio, iz Rusije uvozimo cigarete po carinskoj stopi od nula, a izvozimo po stopi od 18%.

- Takav je bio prvobitni sporazum, tražimo da se ta anomalija ispravi. Sa ruske strane su nam dali nagoveštaje da neke proizvode neće prihvatiti, ali mi ovo tražimo - rekao je Ljajić.

Na pitanje da li Rusi pitaju da li je Fiat uopšte srpski proizvod, on kaže da se postavlja pitanje, ali u ovoj fazi to nije tema. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se Fiat izveze i kada su sirovine pretežno uvozne.

- Zato što su oni već imali sporazum sa Vijetnamom koji omogućuje to za neke proizvode koji nemaju 50% domaće sirovine. Ako postoji politička volja da se to uradi, to će biti moguće – istakao je Ljajić.

Govoreći o Telekomu, ministar kaže da je još rano govoriti o trećem tenderu za privatizaciju ove kompanije i da nikakvih razgovora na tu temu nije bilo. Prema njegovim rečima, razmatra se da li će se ići na izbor strateškog partnera, prodaju manjinskog paketa ili neki treći model.

- Telekomu je potreban svež kapital da bi izdržao tržišnu utakmicu. Održavanje postojaćeg stanja je najgore - istakao je on.

Kako je dodao, katastrofa za samu kompaniju bila bi da krenemo u novi pokušaj prodaje većinskog paketa, a da se posao ne završi uspešno.

- Ali, ako bi neko ponudio dobru cenu, ne bismo bežali od toga da prodamo i većinski paket – zaključio je Ljajić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.