NavMenu

ŠOŠKIĆ: Evropska komisija upozorila na nizak nivo investicija

Izvor: Beta Petak, 11.11.2016. 12:05
Komentari
Podeli
Dejan ŠoškićDejan Šoškić
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić rekao je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine, da je Evropska komisija (EK) u izveštaju o napretku Srbije s pravom upozorila da je nivo investicija nizak za veći privredni rast.

- Srbiji su potrebne veće investicije od 25% bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi podigla stope ekonomskog rasta iznad 2,5%, jer su zemlje u regionu - Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija, ostvarile značajniji rast ove godine, a to će postići verovatno i sledeće. Dugoročno održive visoke stope rasta rešavaju problem budžetskog deficita i javnog duga - rekao je Šoškić.

Izveštaj je, prema njegovim rečima, dosta objektivan i podseća na nezavršene poslove u reformi pravosuđa, javne administracije i borbi protiv korupcije.


- Ozbiljne slabosti, što je uočila EK, postoje i u vladavini prava, a nezaposlenost i javni dug su visoki - rekao je Šoškić.

On je dodao da je pozitivno to što je, kako je uočila EK, smanjen deficit budžeta i započeta reforma javnih preduzeća, ali da u domenu malih i srednjih preduzeća ima prostora za unapređenje.

- Poslovno okruženje je nepredvidivo, parafiskalni nameti su visoki, a podsticaji za mala i srednja preduzeća nedovoljni - rekao je Šoškić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.