NavMenu

Kinezi zainteresovani za RTB Bor - Uslovi odlazak Blagoja Spaskovskog i otpuštanje 1.800 radnika

Izvor: Novosti Četvrtak, 10.11.2016. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: kaband/shutterstock.com)
Odlazak generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog sa ove funckije i otpuštanje 1.800 radnika, dva su uslova pod kojima bi Kinezi preuzeli RTB Bor.

Srđan Marković, sekretar Sindikata rudara Srbije, kaže da je premijer Aleksandar Vučić zadužio srpskog ambasadora u Kini da direktno pregovara oko preuzimanja RTB Bor.

Kako navode u Sindikatu, pored odlaska Spaskovskog sa direktorske funkcije, 1.200 radnika bi trebalo da ode iz RTB Bor i još oko 600 iz rudnika u Majdanpeku.

Sindikalci navode i da se već otpočelo sa prinudnim odmorima radnika, ali i da su najavljeni spiskovi za otpuštanje. Međutim, kako kažu, radnika uvek fali u proizvodinji, dok ih je administracija puna, i prema nekim procenama njih je između 600 i 700.

Kineskoj strani ovo bi mogla da bude zanimljiva kupovina, najpre jer je bakar strateška sirovina, zato što je Kina najveći svetski potrošač sirovina, ali i što kineske kompanije imaju podršku države i pomoć ako im zatreba.

Međutim, druga strana priče je da je RTB Bor jako lošoj ekonomskoj situaciji, ima gubitke od 1,2 mlrd EUR, proizvodi manje nego ranije, i da bi mu trebalo najmanje 50 mil USD svežeg kapitala za obrtna sredstva. RTB navodno ima i ogromne dugove za struju, ali i dug od 250 mil EUR za novu topionicu, za šta je država uzela kredit od EBRD-a.

Do sada je bilo tri pokušaja da se RTB Bor privatizuje, ali je svaki završen neuspešno. Na prva dva rumunska, odnosno austrijska firma, nisu uplatile novac za kupovinu iako su pobedile, dok na trećem nije bilo zainteresovanih.

RTB Bor trenutno ima 5.027 radnika, od čeka u Majdanpeku radi oko 1.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.