NavMenu

U 2022. godini izvoz od 700 mil USD - Nemačke i srpske firme razmenile iskustva o novim rešenjima u drvnoj industriji

Izvor: eKapija Utorak, 08.11.2016. 15:19
Komentari
Podeli

Suficit od blizu 200 mil USD godišnje koji Srbija ostvaruje od drvne industrije siguran je pokazatelj da je drvo značajan proizvod srpske privrede, te predstavlja veliki potencijal domaće ekonomije, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap danas u Beogradu na otvaranju konferencije "Mašine i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju u Srbiji".

O stanju drvoindustrijskog sektora u Srbiji govorio je profesor dr Branko Glavonjić sa odseka za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta Šumarskog fakulteta u Beogradu, osvrnuvši se pre svega na izradu nove nacionalne strategije razvoja drvne industrije Srbije.

- Nastojimo da Srbija postane prepoznatljiva po proizvodima od drveta sa visokom dodatom vrednošću - kazao je Glavonjić i dodao da:

- Uz bolju organizaciju samog sektora i tehnološku modernizaciju preduzeća, u narednih pet godina očekujemo snažniju podršku Vlade i ekspaniziju razvoja, te da 2022. godinu dočekamo sa izvozom vrednim 700 mil USD.

Podsetio je da je u drvno-industrijskom sektoru trenutno zaposleno 23.000 radnika, što je manje nego pre 20 godina kada je taj sektor zapošljavao 37.000 radnika, kao i da proizvodnju nameštaja i drvne industrije kod nas čak 95% čine mikro i makro preduzeća, a srednja samo 5%.

Konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke, Ulrih Vild, ocenio je ovu konferenciju vrlo uspešnom s obzirom na ograničenu drvnu industriju u Srbiji.

- Priprema ovakvog projekta traje dugo, kao i naša saradnja sa Nemačko-srpskom privrednom komorom. Izuzetno smo zadovoljni što je publika pokazala veliko interesovanje i što su prisutne nemačke kompanije sa svojim novim tehnologijama uspele da iniciraju potencijalnu saradnju sa srpskim preduzećima - kazao je Vild.

Veliki doprinos konferenciji dali su predstavnici deset nemačkih kompanija koji su predstavili svoj proizvodni program mašina i opreme za drvnu industriju u Srbiji, a po završetku konferencije vođeni su B2B razgovori sa srpskim kompanijama i državnim institucijama u cilju upoznavanja srpskog tržišta, ostvarivanja saradnje i razmene iskustava i know how-a.

Po završetku konferencije, Stevan Đurić, ispred Nemačko-srpske privredne komore, izjavio je da je iz perspektive AHK Srbije veliko zadovoljstvo što je deset ponuđača mašina i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju iz Nemačke pokazalo interesovanje za ovaj projekat.

- Ova oblast je jedna od četiri strateška sektora Srbije, pa je samim tim i interesovanje dve strane, nemačkih ponuđača i srpskih preduzeća, obostrano - kazao je Đurić.

Konferencija "Mašine i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju u Srbiji" organizovala je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke.

Nemačko-srpska privredna komora dugi niz godina organizuje konferencije uz učešće delegacija nemačkih preduzeća iz različitih oblasti. Cilj ovih konferencija je da srpska preduzeća i institucije dobiju informacije o najnovijim tehnologijama od stručnjaka i preduzeća iz Nemačke, dok o stanju na našem tržištu govore renomirani stručnjaci iz Srbije. Takođe, cilj je ostvarivanje saradnje nemačkih privrednika sa potencijalnim poslovnim partnerima u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.