NavMenu

Poljoprivrednicima sredstva iz IPARD fondova u drugoj polovini 2017. - U toku akreditacija Uprave za agrarna plaćanja

Izvor: Beta Utorak, 08.11.2016. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Srbija bi prvi novac iz pretpristupnih IPARD fondova EU za razvoj poljoprivrede mogla da počne da koristi u drugoj polovini 2017. godine, izjavio je član tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom o poljoprivredi Danilo Golubović.

On je za Betu rekao da je za Srbiju predviđeno da u periodu od 2014. do 2020. godine iskoristi 175 mil EUR iz IPARD fondova.

- Da bi novac mogao da se povuče mora da se završi akreditacija Uprave za agrarna plaćanja i taj posao je u toku. Vlada je našla mogućnost da zaposli dodatnih 106 ljudi, kako predviđaju standardi EU, i otkloni još neke nedostatke da bi osposobila instituciju koja će biti ovlašćena za procedure u distribuciji tog novca - objasnio je Golubović.

Kako je istakao, ozbiljniji poljoprivrednici moći će da konkurišu za pomoć iz IPARD fondova tako što će obezbediti i projekat i novac za njegovu realizaciju koji ne sme biti iz državnih fondova, već iz ličnih ili bankarskih izvora.

- Tek kada se, na primer, podigne farma i ispune svi uslovi iz projekta, poljoprivrednik stiče pravo da dobije povraćaj do najviše 50% uloženih sredstava. Takvi projekti do ulaska u EU ne moraju da ispunjavaju evropske, dovoljno je da su dostignuti nacionalni standardi - rekao je Golubović.


On je naglasio da trenutkom ulaska u EU poljoprivrednici koji žele pomoć IPARD fondova moraju da ispune i standarde koji se tiču dobre poljoprivredne prakse, ekologije, zaštite zdravlja životinja i ljudi i dobrobiti životinja.

Uslov za korišćenje IPARD sredstava bio je da Srbija preuzme nadležnost za procedure za trošenje fondova kroz takozvani decentralizovani sistem i da se Uprava za agrarna plaćanja osposobi i pojačaju njeni kapaciteti.

Srbija je 2014. dobila akreditaciju za takozvani decentralizovani sistem korišćenja novca EU, a on se prvi put primenjuje na delu projekata iz IPA fondova za 2013. godinu, koji se i dalje sprovode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.