NavMenu

Fond za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije pomaže Srbiji u primeni komercijalne medijacije u rešavanju sporova

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.10.2016. 10:08
Komentari
Podeli

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Fonda za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije, započinje program tehničke saradnje u Srbiji, koji će podstaći primenu komercijalne medijacije u rešavanju sporova.

Program je prvenstveno namenjen pravnim i poslovnim zajednicama, trgovinskim organizacijama, Privrednoj komori Srbije i Akademiji za obuku sudija Srbije.

Iako je Srbija usvojila novi zakon o medijaciji 2014 godine, implementacija istog još nije potpuna, tako da se kompanije i dalje najviše oslanjaju na rešavanje sporova na sudu, umesto da koriste mehanizme medijacije u rešavanju sporova. Takva praksa ne samo što opterećuje sudski sistem, nego i povećava troškove i vreme potrebno za rešavanje sporova, navela je Evropska banka za ovnovu i razvoj u saopštenju.

Da bi rešila ovaj problem, Privredna komora Srbije je osnovala Centar za medijaciju kome će ovaj projekat EBRD-a pomoći tako što će organizovati obuke za profesionalne posrednike.

U saradnji sa Akademijom za obuku sudija Srbije, javnom institucijom koja je posvećena obuci sudija i tužioca, projekat će takođe pomoći srpskim organima vlasti da obuče i akredituju sudsko osoblje kao medijatore (posrednike).

Dalje aktivnosti će biti fokusirane na podizanje svesti među ključnim akterima u poslovnoj i pravnoj zajednici o prednostima komercijalnog posredovanja, kao i na saradnju sa univerzitetima kako bi se razvili nastavni planovi i programi za medijaciju na pravnim fakultetima.

Projekat je deo EBRD Inicijative za unapređenje poslovne klime i korporativnog upravljanja koja ima za cilj da podrži reformski orijentisane vlade i korporativne klijente u povećanju transparentnosti, dobrog upravljanja i konkurentnost zasnovanu na zdravim osnovama u zemljama u koje banka investira.

Fond za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije ima cilj, između ostalog, da omogući poboljšanje uslova poslovanja, podrži reformu poreskog sistema i smanjenje birokratskih procedura kako bi podstakli porast broja stranih i domaćih investicija, kao i da ojača vladavinu prava, slobodu izražavanja i demokratski dijalog, kako bi Srbija i dalje davala svoj doprinos miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Očekuje se da će Fond obezbediti oko 4,5 miliona funti podrške Srbiji u toku naredne finansijske godine (2017/18), kao što je to uradila i ove godine.

Ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović je učestvovala u petak (28. oktobar 2016. godine) u diskusiji na okruglom stolu povodom pokretanja programa komercijalne medijacije u Beogradu. U diskusiji su, takođe, učestvovali i Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Nenad Vujić, direktor Akademije za obuku sudija Srbije.

- Tokom 2014. godine u Britaniji je više od 9.500 komercijalnih sporova, vrednih oko 9 milijardi funti, rešeno medijacijom. Više od 75% slučajeva je rešeno na dan medijacije, dok je još 11% rešeno ubrzo nakon same medijacije. Mi u Ambasadi, kao i Vlada u Londonu, nastojimo da budemo pouzdan partner Srbije u onome što nazivamo real support for real reform, iliti istinska podrška pravim reformama. Zbog toga smo u okviru Fonda za dobru upravu ovaj projekat podržali sa oko 250.000 EUR - rekao je Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji.

Danijel Berg, direktor EBRD-a za Srbiju, je naglasio da "spora i komplikovana procedura razrešenja sporova je izdvojena kao bojazan investitora koji žele da rade u Srbiji".

- Medijacija može ponuditi brzi, jeftiniji i preciznije usklađeni pristup rešavanju sporova i upravo iz tog razloga popularnost medijacije u zemljama u kojima EBRD posluje, stalno raste. Nakon usvajanja novog zakona o medijaciji u Srbiji, važno je fokusirati se na implementaciju i primenu njegovih odredbi. EBRD se obavezala da pomogne Srbiji u promovisanju i olakšavanju korišćenja komercijalnog posredovanja na nacionalnom nivou, a takođe smo zahvalni Vladi Velike Britanije na finansijskoj pomoći ovom programu koji smo započeli.

EBRD je jedan od vodećih ekonomskih faktora u Srbiji sa više od 3,5 mlrd EUR investiranih do sada. Banka investira u sve glavne sektore privrede kako bi pomogla razvoj privatnog sektora i regionalne integracije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.