NavMenu

Vetar u leđa razvoju onlajn trgovine u Srbiji - iPay See početkom novembra kreće sa izdavanjem elektronskog novca

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.10.2016. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Dolazak kompanije PayPal u Srbiju godinama je najavljivan kao ključna tačka u razvoju elektronskog poslovanja i onlajn trgovine u našoj zemlji. Ipak, kada je Paypal konačno stigao nije se mnogo toga dogodilo osim što je nesklad između očekivanja i realnosti postao jasnije vidljiv.

Naime, sve do sada nije bilo mogućnosti da rezidenti u Srbiji između sebe trguju e-novcem što je drastično usporilo razvoj onlajn plaćanja u našoj zemlji. Ni PayPal niti drugi veliki svetski servisi nisu registrovani kod NBS kao institucije e-novca pa ni transakcije putem njih u okviru naše zemlje nisu dozvoljene.

Korak napred u dobrom pravcu, međutim, dogodio se nedavno kada je domaća kompanija iPay See rešenjem Narodne banke Srbije postala prva institucija elektronskog novca u Srbiji. Elektronski novac, kažu u toj kompaniji, mogao bi da bude dobra alternativa za domaće onlajn trgovce kojima su skupe i nedovoljno fleksibilne bankarske usluge i procedure.

Kako za portal eKapija kaže Marko Petrović, direktor marketinga te kompanije, licenca "predstavlja prvi i jedan od najvažnijih koraka ka omogućavanju pružanja usluga klijentima".

On objašnjava da je iPay morao da ispuni sve regulatorne zahteve, počevši od kapitala, dobre poslovne reputacije, kadrovskih i tehnoloških zahteva. Ceo proces, kaže, trajao je gotovo godinu dana dok je formalni deo apliciranja i dobijanja dozvole bio četiri meseca.

Uskoro, već početkom novembra, najavljuju u kompaniji iPay See, počeće izdavanje elektronskog novca, do tada će i onlajn trgovci završiti povezivanje i testiranje servisa koji su neophodni za početak rada.

U početku klijenti će moći novac da "kupe" na nekom od distributivnih mesta, dok će najkasnije do kraja godine biti omogućeno i onlajn izdavanje e-novca. Nakon što klijent kupi elektronski novac, može da ga koristi unosom E-MONEY PIN-a i poslednje tri cifre potvrde u internet prodavnicama koje su sklopile ugovor sa kompanijom iPay See.

Važno je naglasiti da postoji i zakonsko ograničenje za ovaj platni instrument koje iznosi 15.000 dinara po transakciji.

Korisnici će, naravno, u svakom trenutku moći da raspolažu svojim elektronskim novcem, da ga koriste u internet prodavnicama ili da zatraže njegov otkup, tj. isplatu sredstava. Isplata sredstava se može vršiti u gotovini, na otkupnim mestima koja su naznačena na internet sajtu ili klijent može dati instrukcije da sredstva od otkupa iPay See uplati na njegov račun u nekoj od banaka, navode u toj kompaniji.

Takođe, krajem ove ili početkom naredne godine iPay See će ponuditi korisnicima i uslugu digitalnog novčanika kroz aplikacije za iOS, Windows Mobile i Android platforme.

To će, kaže Marko Petrović, omogućiti klijentima lakše raspolaganje njihovim elektronskim novcem, kupovinu, dopunu potrošnju i servisiranje. Digitalni novčanik će takođe omogućiti i kupovine u prodavnicama i radnjama koje sklope ugovor o prihvatanju, tačnije neće biti limitiran samo na internet prodajna mesta.

Jedan od razloga za nedovoljnu zastupljenost onlajn trgovine u Srbiji jeste i nepoverenje korisnika. Na pitanje koliko su ova tehnologija i, samim tim, novac korisnika bezbedni, u kompaniji iPay See kažu da su izabrali Asseco SEE kao IT partnera i, dodaju, koriste platformu sa najnovijim tehnološkim dostignućima na polju sigurnosti i dostupnosti servisa.

- API za integraciju trgovcima predstavlja REST web servise koji se danas široko koriste zbog svoje jednostavnosti u implementaciji. Interfejsi se mogu koristiti preko HTTPS protokola, čime se obezbeđuje potpuna sigurnost u komunikaciji - navodi Marko Petrović.

Direktor marketinga kompanije iPay kaža da je prednost elektronskog novca to što nije vezan za račun i potencijalno su ugrožena samo sredstva koja se nalaze na tom virtualnom platnom instrumentu.
- Svakako, iPay omogućava korisnicima da u svakom trenutku blokiraju svoja sredstva preko web sajta - naglašava.

Govoreći o daljim planovima, Marko Petrović kaže da je "iPay See mlada kompanija, koja posluje nepunih godinu dana iako je osnivač prisutan na IT tržištu regiona preko 20 godina.

- Naši planovi su prvenstveno da pomognemo domaću e-trgovinu i da omogućimo građanima kao i trgovcima brzo, lako i sigurno plaćanje.

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.