NavMenu

Skladišta jedina garancija za sigurno snabdevanje gasom - U Banatskom dvoru 430 miliona kubnih metara

Izvor: Beta Utorak, 11.10.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Proširenje skladišta gasa Banatski dvor i uspostavljanje novih skladišta jedini je način da Srbija bude sigurna da će imati neometano snabdevanje gasom i nakon 2019, kada će snabdevanje iz Rusije preko Ukrajine postati neizvesno, izjavio je danas pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku Srbijagasa Milan Zdravković.

Zdravković je rekao da je neizvesno da li će i koliko Srbija moći da koristi gas iz planiranih gasovoda Tanap i Tap, koji bi trebalo da omoguće snabdevanje iz Kaspijskog mora i preko Turske, kao i da će to moći da koristi u najboljem slučaju 2020. godine, odnosno godinu dana nakon nastupanja moguće krize u snabdevanju.

Kako je naveo, jedna od interkonekcija potrebnih za priključenje Srbije na ove projekte je interkonekcija Grčka-Bugarska, koja će biti završena u najboljem slučaju blizu 2020. godine. Za drugu interkonekciju Srbija-Bugarska ovih dana se očekuju razgovori sa Evropskom komisijom o tome da li će biti doneta odluka o sufinansiranju.

U takvim okolnostima, povećanje kapaciteta za skladištenje je potrebno za sigurnost snabdevanja gasom, naveo je on, navodeći da je planirano udvostručenje skladišta Banatski dvor. Najrealnije mogućnosti za nova skladišta naveo Itebej i Tilva, ocenio je Zdravković.

Naveo je da je popunjenost Banatskog dvora više nego dovoljna i da se ne očekuju problemi u snabdevanju tokom predstojeće grejne sezone. - U tehničkom smislu to predstavlja jedan ozbiljan garant da će biti pouzdano snabdevanje na teritoriji Srbije - rekao je Zdravković.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić rekao je da u Banatskom dvoru ima 430 miliona kubnih metara gasa, a u ekstremno hladnim danima i do 15 ili 16 miliona kubika dnevno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.