NavMenu

John Kyritsis, COO Delhaize Srbija - Pomažemo plasman domaće robe u svetu

Izvor: Market Network Nedelja, 09.10.2016. 16:26
Komentari
Podeli
John KyritsisJohn Kyritsis
John Kyritsis iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u maloprodaji unutar različitih kompanija članica Delhaize Group. Radio je na brojnim izvršnim pozicijama, od direktora interne revizije u Alfa-Beti Vasilopulos SA i finansijskog direktora za Delhaize Pacifik (Tajland, Singapur i Indonezija) do finansijskog direktora Mega Image u Rumuniji.

Od 2005. bio je generalni direktor u Mega Image, a od 2008. izvršni direktor i predsednik Super Indo u Indoneziji. U maju 2011. vratio se u Grčku, gde je imenovan za novog COO Alfa Bete.

Karijeru je započeo u kompaniji KPMG u Južnoj Africi u sektoru interne revizije, a potom je dve godine radio kao finansijski menadžer u grani uslužnih delatnosti. Posle toga preuzeo je upravljanje supermarketima i restoranima koji su bili u vlasništvu njegove porodice.

Za Market network govorio je o nedavnom spajanju kompanija Delhaize i Ahold, njihovoj strategiji poslovanja, o tome šta to spajanje znači za ritejl sektor u Srbiji, ali i o principima poslovanja koji vode ka uspehu.

Koliko globalno spajanje Delhaizea i Aholda utiče na lokalno tržište?

Ahold Delhaize jedna je od najvećih maloprodajnih kompanija na svetu. Kada ujedinite iskustvo u maloprodaji duže od jednog veka, dobijate neverovatnu energiju i mogućnost da budete još bolji u onome što je glavni cilj, a to je zadovoljan i lojalan kupac, zaposleni koji su ponosni i srećni što su deo takvog tima i društvo koje vas uvažava i u vama vidi dobrog komšiju i dragocenog člana zajednice.

Nova kompanija biće u prilici da podstakne inovacije kombinovanjem stručnosti obeju firmi radi stvaranja veće vrednosti i šireg izbora za kupce u supermarketima i na onlajn platformama. Spajanjem kompanija dodatno se učvršćuje i unapređuje pozicija na tržištu Srbije, gde smo mi nesporni lideri.

Osim toga integracija će obezbediti i dodatnu vrednost za kupce na svim tržištima na kojima posluje Ahold Delhaize, vodeću maloprodajnu ponudu koja ispunjava njihove rastuće potrebe i snažan finansijski potencijal iz koga će se finansirati inovacije i investicije budućeg rasta.

Da li planirate dalje širenje po regionu?

Kao najveći trgovinski lanac na ovom tržištu nastavićemo strategiju širenja maloprodajne mreže u Srbiji, uz renoviranje postojećih radnji. Do sada je više od 100 Maxi supermarketa renovirano u skladu s inovativnim konceptom koji je u potpunosti prilagođen potrebama kupaca.

Kao i do sada, i u narednom periodu bićemo fokusirani na to da se kupac što prijatnije oseća u našim radnjama i da u njima može da pronađe sve što mu je potrebno.

Kako će spajanje uticati na promenu korporativne kulture u vašoj kompaniji u Srbiji?

Delhaize i Ahold dele mnogo zajedničkog. To su vrlo slične korporativne kulture, u čijem je fokusu pre svega briga o kupcima i zaposlenima, ali i o okolini i zajednici u kojoj posluju. Verujem da će fokus ostati isti i da će kultura nove kompanije biti izgrađena upravo na tim temeljima.

Da li ćete zadržati postojeće formate prodajnih objekata budući da u svetu poslujete samo u okviru najvećih formata?

Naši brendovi Maxi, Tempo i Shop&Go i dalje će svakodnevno usluživati kupce i prilagođavati se njihovim potrebama. Osim toga, i ulaganje u zaposlene, pružanje mogućnosti za njihov napredak i davanje šanse mladima, i dalje će biti ono po čemu nas zajednica prepoznaje. Želimo da delujemo više lokalno na svim tržištima i da na taj način budemo bliži kupcima, poslovnim partnerima, društvu.

Budući da ste međunarodni trgovački lanac s velikim brojem dobavljača, kakav će biti odnos domaće i strane robe u našim radnjama?

Trudimo se da, iako smo internacionalna kompanija, na rafovima ipak imamo što više domaćih proizvoda, ali da istovremeno kupcima obezbedimo širok asortiman namirnica iz celog sveta. Istakao bih da više od 70 odsto proizvoda u našim prodavnicama dolazi iz Srbije, od lokalnih dobavljača.

Želimo da s njima gradimo dobre odnose zasnovane na poverenju i da ih podržimo kako bi postali konkurentniji na svim tržištima. Organizovali smo im i sastanke s našim kolegama iz drugih zemalja članica grupe na kojima su mogli da se informišu o nekim novim načinima plasmana robe. Osim toga, i redovnim godišnjim revizijama nastojimo da dodatno edukujemo proizvođače i da im tom prilikom pružimo konkretne preporuke za poboljšnje poslovnih procesa.

Kao kompanija koja poseduje visoke standarde kvaliteta i bezbednosti proizvoda trudimo se da naši dobavljači u nama vide partnera koji će im omogućiti da ispunjavanjem tih standarda i sami povećaju konkurentnost na svim tržištima.

Da li će se povećati broj proizvoda koje ćete nuditi srpskom tržištu?

Naši bredovi Maxi, Tempo i Shop&Go i pre spajanja mogli su se pohvaliti širokim asortimanom koji se konstantno unapređivao. Taj trend svakako će se nastaviti, a sada imamo veće mogućnosti za uvođenje novih i inovativnih proizvoda iz kompanija članica grupe.

Na koji ćete način menjati strategiju poslovanja u Srbiji?

Ostajemo fokusirani na kupca, ali vodimo brigu i o našim zaposlenima, lokalnoj zajednici i društveno odgovornom poslovanju. Zahvaljujući novoj kompaniji sada ćemo biti u prilici da razmenjujemo iskustva s kolegama iz 11 zemalja i da kupcima omogućimo još bolju uslugu i širi asortiman, a lokalnoj zajednici doprinesemo novim društveno odgovornim projektima.

Šta za ritejl sektor u Srbiji znači to spajanje?

Kompanija Ahold Delhaize ima više od 6.500 podavnica, 375.000 zaposlenih i ukupno 22 lokalna brenda. Lokalna tržišta integracijom su dobila velikog i pouzdanog partnera koji će sada biti u prilici da s njima podeli najbolje poslovne prakse članica grupe, a naša zemlja postala je deo tržišta jedne velike globalne kompanije.

Šta za vas predstavlja uspeh?

Za mene je uspeh konstantan rad na sebi, napredak tima kome pripadam i pronalaženje svakodnevne inspiracije u poslu koji obavljam. Verujem da ukoliko se trudimo i ukoliko u kontinuitetu radimo na sebi, rezultati nikada neće izostati.

Kojim se principima vodite u poslovanju?

Veoma mi je važno da kod saradnika prepoznam integritet, odlučnost i hrabrost, jer su to principi kojima se i lično vodim u životu i u poslovanju. Trudim se da gradim kvalitetne i pouzdane odnose, jer čvrsto verujem da je poverenje temelj svih dobrih poslovnih rezultata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.