NavMenu

Deset kompanija iz Srbije među 100 najvećih u regionu - NIS na 13. mestu

Izvor: Tanjug Utorak, 04.10.2016. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Deset srpskih preduzeća plasiralo se među 100 kompanija s najvećim prihodom u jugoistočnoj Evropi, ostvarenim u 2015. godini, ali se ovaj put nijedna od njih nije našla u vodećih deset, pokazuju danas objavljeni podaci SeeNews-a, nezavisnog medija za poslovne informacije.

Naftna industrija Srbije (NIS) se na listi See top 100 našla na 13. mestu, sa 1,7 mlrd EUR ukupnih prihoda ostvarenih u prošloj godini, što je za 18,2% manje nego u 2014. godini, kada je ova kompanija zauzela 9. poziciju.

Kompanija EPS Snabdevanje plasirala se na 16. mesto, nakon što se 2014. godine prvi put pojavila na listi, Javno preduzeće Elektropriveda Srbije je na 19. mestu (ranije 20. mesto), a FCA Srbija je 22. na rang listi najvećih u regionu.

Trgovinski lanac Mercator-S je zauzeo 39. mesto, Srbijagas je 47. (ranije 54. mesto), a prati ga Telekom Srbija na 48. mestu (ranije na 42. mestu).

Kompanija Delhaize Srbija se našla na 68. mestu (ranije na 60. mestu), EPS Distribucija je na 96. poziciji, a Yugorosgaz je 98.

Na toj listi, koja se objavljuje devetu godinu zaredom, rangirane su nefinansijske kompanije u jugoistočnoj Evropi (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2015. godinu.

Na prvom mestu po prihodima u regionu je drugu godinu zaredom rumunski proizvođač automobila Dacia, filijala francuskog Renaulta, sa ukupnim prihodima od 4,2 mlrd EUR, a za njim slede dva rumunska ogranka austrijskog OMV-a.

Korporativni sektor u regionu se u 2015. godini vratio na staze rasta, potpomognut ubrzanjem ekonomske aktivnosti posle više godina prigušenog oporavka, navodi See News. Ukupni prihodi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi porasli su na 102,5 mlrd EUR, što je za oko 2% više u odnosu na prihode iz 2014. godine i blago ispod prosečnog ekonomskog rasta regiona od 2,5%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.