NavMenu

Struja od 1. oktobra skuplja za 3,8%

Izvor: Dnevnik Petak, 30.09.2016. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Od subote, 1. oktobra struja će u Srbiji biti skuplja 3,8%. Prosečna cena za sva domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, biće 6,6 dinara po kilovatu, a to će račune za prosečnu potrošnju povećati stotinak dinara. U odnosu na dosadašnje račune, novi, koji će na kućne adrese stići u novembru, za prosečnu potrošnju struje od 500 kilovata i isti broj skupljih i jeftinijih kilovata i uz obračunat porez, akcizu i naknadu za obnovljive izvore energije će, umesto oko 3.500 dinara, biti oko 3.700. Na taj iznos treba dodati i taksu za javni servis od 150 dinara, koju potrošači plaćaju od početka ove godine.

Inače, struja je od sutra skuplja za potrošače/kupce koji imaju pravo da nabavljaju energiju po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci čija je godišnja potrošnja manja od 30.000 kilovata), dok je ostali nabavljaju po tržišnim cenama, od snabdevača kojeg sami izaberu i oni nastavljaju da se snabdevaju po cenama koje su prethodno ugovorili. Ipak, slobodno se moće reći da će ovo poskupljenje osetiti najveći broj građana naše zemlje jer domaćinstva i mali kupci potroše oko 62% ukupne električne energije prodate krajnjim kupcima.

Razlika u novoj ceni kilovata i onoj koja je važila do sada nije velika i iznosi od svega nekoliko para, pa do oko 0,50 dinara. Umesto dosadašnje cene kilovata od 5,62 dinara u zelenoj zoni i skupljoj tarifi, odnosno 1,40 u jeftinijoj tarifi, bez obračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, nova cena kilovata je 5,84 dinara i 1,45. U plavoj zoni kilovat sada košta 8,76 i 2,19 dinara umesto 8,44 i 2,11, dok je cena kilovata u najskupljoj, crvenoj zoni, 17,52 i 4,38 dinara, umesto 16,88 i 4,22.

Dakle, računi neće biti mnogo viši, uz uobičajenu potrošnju, pa bi se mogli zadržati na sadašnjem novou ukoliko se malo više pazi na to koliko se struje troši i kada. Naime, ukoliko se koristi samo dve sijalice manje nego sada, moguće je da se račun ne promeni, ali i suprotno. Tako će uz potrošnju od recimo 400 kilovata i isti broj jeftinih i skupih kilovata, račun biti oko 3.000 dinara (bez uračunate takse za javni servis), ali se, uz promenu odnosa kilovata – 250 skupih i 150 jeftinih – račun penje iznad 3.200 dinara.

Prva promena cene od avgusta 2015.

Promena cene struje koja će uslediti sutra prva je od avgusta prošle godine. Tada je poskupela 12%, ali je, praktično, cena kilovata tada povećana nešto malo više nego sada – 4,5%, jer je u avgustu prošle godine veći deo poskupljenja – 7,5% – zapravo bila akciza, namet koji je tada uveden a pre toga se na električnu energiju nije obračunavao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.