NavMenu

Sajam arhitekture i građevine BAU od 16. do 21. januara 2017. u Minhenu - Glavne teme inteligentne fasade, digitalno planiranje i umrežene zgrade

Izvor: eKapija Sreda, 28.09.2016. 15:38
Komentari
Podeli
Vodeći svetski sajam arhitekture i građevine - BAU 2017, biće održan od 16. do 21. januara 2017. na Minhenskom sajmu, a na njemu će se ponovo predstaviti više od 2.000 izlagača iz više od 40 zemalja.

Sajam će biti održan u svih 17 hala na oko 185.000 m2, a očekuje se da će učešće izlagača iz inostranstva biti oko 30%. Kako najavljuju organizatori, cilj je da se ponovo dostigne brojka od 250.000 stručnih posetilaca.

Nemačko-srpska privredna komora, kao zvanični zastupnik Minhenskog sajma, organizovala je danas predstavljanje ove manifestacije u Beogradu. Kako je najavljeno, četiri ključne teme biće: gradnja i stanovanje 2020, umrežene zgrade, digitalno planiranje, izgradnja i upravljanje, kao i inteligentne fasade.

- Sajam BAU je platforma za premijere, jer izlagačka industrija usklađuje razvoj svojih novih proizvoda upravo prema ciklusu ovog sajma, gde se inovacije rešenja i proizvoda predstavljaju po prvi put. Specifičnost je u tome što se u jednom stručnom sajmu objedinjuju sve tehnologije, proizvodi i materijali koji se primenjuju pri projektovanju i gradnji. To postoji samo na ovom sajmu, koji postavlja standarde, daje smernice za budućnost i okuplja sve relevantne činioce građevinske industrije iz celog sveta - rekla je Julia Vencel, predstavnica Minhenskog sajma.

- Ovo polazište koje obuhvata sve aspekte građevine, čini sajam BAU jednim neizostavnim izvorom informacija za sve koji su povezani sa projektovanjem i gradnjom: od investitora, preko projektanata i arhitekata, do zanatlija i upravitelja objekata, te zbog toga dolaze svake dve godine stručni posetioci sa svih kontinenata - dodala je Vencel.

Sajam BAU je već dugi niz godina kompletno popunjen, a postoji i lista čekanja, na kojoj se zasad nalazi 400 firmi. Kako bi još većem broju kompanija omogućili da učestvuju, ovog proleća počela je izgradnja još dve hale (C5 i C6). Izgradnja će trajati dve godine, do 2018, te se očekuje da za sledeći BAU (2019. godine), i one budu na raspolaganju izlagačima. Reč je o još 20.000 m2 prostora.

- Nije nam bio cilj samo da skratimo liste čekanja, već i da ojačamo glavne teme i da povećamo broj posetilaca - rekla je Julija Vencel.

Julija Vencel (Foto: mc.rs)Julija Vencel
Predstavnica Minhenskog sajma istakla je da sajamska ponuda, koju obuhvata sve građevinske delatnosti, privlači stručne posetioce iz svih sektora projektovanja, konstruisanja i gradnje.

- Najveći broj posetilaca su građevinska i zanatska preduzeća, oko 37%. Dobro je zastupljen i sektor trgovine građevinskim i drugim materijalima, sa 30%, dok je broj projektanata, arhitekata i građevinskih arhitekata značajno porastao u poslednjih nekoliko godina, te su dostigli oko 26%. Ostalo su posetioci iz oblasti privrede stanovanja i nekretnina, istraživanja i visokoškolstva itd.

Vlastimir Stojanović iz Nemačko-srpske privredne komore podsetio je da su nemački sajmovi poznati širom sveta i da su jedan od najvažnijih instrumenata internacionalne trgovine, mesto na kome se uspostavljaju i neguju kontakti i razmenjuju iskustva.

- Nemačko-srpska privredna komora omogućuje firmama iz Srbije da svoje poslovanje predstave na najvećim nemačkim sajmovima, a BAU je svakako među prvima. S obzirom na tematiku, na predstojećem BAU 2017 u Minhenu, nadamo se povećanom interesovanju firmi iz Srbije - rekao je Stojanović.


Sajamsko odeljenje u Nemačko-srpskoj privrednoj komori zastupa međunarodne sajmove u Minhenu, Kelnu i Nirnbergu, a podrška komore srpskim firmama počinje od detaljnog informisanja o sajamskim manifestacijama, registracije i rezervacije štandova. U saradnji sa članovima, Komora pruža podršku i u dizajnu i izgradnji štandova, logistici, carinjenju i organizaciji putovanja.

Kada je reč o sajmu arhitekture i građevine u Minhenu, na BAU 2015 je izlagala jedna firma iz Srbije, a posetilaca iz naše zemlje bilo je ukupno 551.

Vlastimir Stojanović rekao je da je primetan stalan trend rasta broja posetilaca iz Srbije. On je pojasnio i da je neophodno da sva preduzeća, koja žele da nastupe, počnu organizaciju na vreme, a izgradnja novih sajamskih hala može biti dobra vest i za srpska zainteresovana preduzeća.

Predstavnica Minhenskog sajma Julija Vencel podsetila je da svi zainteresovani mogu pregledati online katalog, i pronaći informacije o svim izlagačima koji ih interesuju. Takođe, najavila je i da će od novembra biti dostupna i aplikacija za BAU 2017, koja se može skinuti sa AppStore. Osim toga, kako biste već pre sajma mogli da stupite u kontakt sa izlagačima i da ugovorite sastanke, po prvi put - za BAU 2017 nudi se i matchmaking tool, koja će uskoro biti dostupna na internet stranici sajma.

Vencel je dodala i da je kupovina karata preko interneta jeftinija, a i da skraćuje vreme za ulazak na manifestaciju.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.