NavMenu

Pančevo - prvi grad sa biciklofonima

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2016. 19:19
Komentari
Podeli
Pančevci su danas dobili - biciklofon. To je punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Ideja je Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, a realizacija profesora i učenika Srednje mašinske škole u Pančevu.

Zahvaljujući tom izumu, Pančevo se našlo među dve hiljade evropskih i vanevropskih gradova koji će ove godine obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) od 16. do 22. septembra, i to ovoga puta u statusu Zlatnog učesnika, jer konkuriše za osvajanje Nagrade Evropske nedelja mobilnosti.

U organizovanju aktivnosti tokom ove nedelje, učesnici će imati u vidu glavnu temu - "Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu" i poziv na akciju "Pametna mobilnost - jaka ekonomija".

Uz podršku Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančeva je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za javne službe i socijalna pitanja, sa Turističkom organizacijom Pančeva, Agencijom za saobraćaj i Domom omladine, osmislio aktivnosti kojima grad ispunjava najvažnije uslove za kandidaturu za osvajanje ove evropske nagrade.

Biciklofon je svakako jedna od najinovativnijih i najatraktivnijih stalnih mera štednje energije, a i način afirmacije biciklizma kao najefikasnijeg alternativnog vida mobilnosti.

Posle četvorodnevnih aktivnosti pod nazivom: "Pančevo je u Evropi", "Siđi do reke", "Ulica ima više lica" i "Pančevo, to je kada se vratiš", tokom kojih su Pančevci i Pančevke uživali u veslanju, rekreaciji, rolerijadi, vožnji biciklima i prisustvovali prezentaciji nove velike turističke mape grada, u holu Gradske uprave u utorak (20. septembra 2016. godine) promovisan je i biciklofon. To je prvi autentični "proizvod" kome su, od imena do realizacije, "kumovali" Pančevci.


Biciklofoni će biti postavljeni i u holu pančevačkog kulturnog centra i Glavne autobuske stanice, a lokalne samouprave koje su zainteresovane da ovakvu vrstu usluge pruže svojim sugrađanima mogu se obratiti Mašinskoj školi u Pančevu.

- Cilj nam je da Pančevo kontinuiranim i različitim akcijama i projektima, rebrendiramo u moderan evropski grad koji brine o zaštiti životne sredine i koji je lider u osmišljavanju načina za očuvanje okoline - rekla je Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za sektor očuvanja životne sredine Gradske uprave Pančeva, dodajući da su kandidaturu za Evropski grad mobilnosti shvatili kao rezultat pre svega društveno-odgovornog ponašanja i poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.