NavMenu

Dodatno finansiranje energetske efikasnosti u Srbiji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 18.02.2008. 14:30
Komentari
Podeli

Vlada Srbije dostavila je Narodnoj skupštini na razmatranje predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o dodatnom finansiranju projekta energetske efikasnosti između Srbije i Međunarodnog udruženja za razvoj, koji je potpisan 27. jula 2007. godine.

Prema Sporazumu Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 13, 3 mil EUR, a Udruženje je dalo saglasnost da se Srbiji produži kredit u iznosu od 6,6 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno 10 mil USD, pod IDA uslovima, odnosno bez kamate, sa počekom od 10 godina.

Srbija će dobijeni kredit isplaćivati 15. februara i 15. avgusta svake godine, počevši od 15. avgusta 2017. godine do 15. februara 2027. godine.

Predviđene su investicije u energetske reparacije javnih zgrada u sektorima zdravlja, prosvete i socijalne zaštite, uvođenje energetski efikasnijeg i ekonomičnijeg grejanja, kvalitetniji uslovi rada i boravka u tim zgradama za osoblje i korisnike usluga, kao i prelaz na ekološki čistija goriva i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Takođe, cilj je i poboljšanje funkcionalnog i zdravstvenog okruženja korisnika, kao i smanjenje lokalnog i globalnog uticaja na životnu sredinu usled korišćenja nečistih goriva za grejanje objekata.

Projekat energetske efikasnosti u Srbiji realizuje se i iz razvojnog kredita Svetske banke u iznosu od 14,1 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), koji je potpisan 31. marta 2004. godine.

Specijalna prava vučenja predstavljaju obračunsku valutu Međunarodnog monetarnog fonda, a kurs ove valute se izračunava preko korpe valuta u kojoj se nalaze evro, dolar, japanski jen i britanska funta.

Učešće pojedinih valuta određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i finansijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.