NavMenu

Braničevo čeka vetrenjače - Ivicom Energy počeo pripreme za izgradnju vetroparka Krivača instalisane snage 103MW

Izvor: eKapija Sreda, 07.09.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate u poslednje vreme sve je interesantnija i istočna Srbija, pa bi uskoro i na brdima u Braničevu trebalo da se zavrte vetrenjače. Kompanija Ivicom Energy Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH, počela je pripreme za izgradnju vetroparka Krivača. Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište.

Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103MW, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem sledeće godine.

Ivicom Energy vrši merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu od 2009. godine. Pošto je utvrđen energetski potencijal koji se može iskoristiti, izrađeno je idejno rešenje vetroparka Krivača, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva.

Inače, članica austrijskog Ivicom Holding GmbH, kompanija Ivicom Consulting, nedavno je realizovala vetropark na visoravni Krnovo kod Nikšića.

(Foto: Goran Parezanović)
U opštini Kučevo za eKapiju kažu da su u toku pripreme za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kako bi radovi mogli da počnu na proleće. Ugovor o uređenju putne infrastrukture potpisan je polovinom jula 2016.

- U toku je eksproprijacija parcela za pristupne puteve, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - kaže za eKapiju Jasmina Ćamilović, zamenica predsednika opštine Kučevo.

- Očekuje se da građevinci budu na terenu na proleće, jer je u pitanju nepristupačan brdsko-planinski teren, pa je izvođenje radova tokom zime teško - dodaje sagovornica našeg portala.

Projekatom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21km novih.

U kompleksu Krivača planirano je postavljanje 38 vetrogeneratora, a ukupna snaga buduće vetroelektrane biće do 103,32 MW. Električna energija će se isporučivati preko nove TS Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica (opština Kučevo), te će biti izgrađena i dva 110kV dalekovoda do njih. Dalekovodi bi trebalo da budu približno jednakih dužina - oko 19,4 kilometara. Za potrebe održavanja vetroelektrane tj. za potrebe popravka ili zamene pokvarenih ili oštećenih delova vetroagregata, predviđena je izgradnja stalnog skladišnog prostora u okviru kompleksa Krivača.


(Foto: Shutterstock.com)
Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar (severni deo lokacije), kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Prema navodima sa sajta preduzeća Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane Krivača očekuje se u novembru 2017.

Posao za lokalne građevince

Kako Ivicom navodi u svojim planovima, korist za zajednicu ogledaće se i u tome što će za izgradnju angažovati lokalne izvođače, a za stanovništvo će biti posla i na održavanju vetroparka.


Fazna gradnja

Plan detaljne regulacije područja vetroparka Krivača izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECOLogica Urbo iz Kragujevca.

Prema podacima iz PDR, dozvoljena je gradnja u dve faze.

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.