NavMenu

Deset godina luke Konstanca na srpskom tržištu - Promet robe preko rumunske luke beleži značajno povećanje

Izvor: eKapija Nedelja, 04.09.2016. 19:33
Komentari
Podeli

U Beogradu, 22. septembra 2016. godine, u hotelu Holiday Inn, biće održana deseta jubilarna manifestacija "Dan Luke Konstanca" u Srbiji, u organizaciji Administrativne uprave Luke Konstanca.

Postavši jedan od najznačajnijih transportnih događaja u regionu, ova godišnja manifestacija pruža jedinstvenu mogućnost za poslovne partnere, investitore i državne organe Rumunije i Srbije da se sretnu i predstave svoje namere u cilju razvoja poslova nalaženjem novih mogućnosti i potencijalnih partnera.

Ovogodišnja manifestacija je stvarno posebna, jer ono što je počelo 2007. godine kao događaj Srbije i Rumunije, očigledno je postalo regionalni skup koji okuplja i učesnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Austrije i Mađarske, koji su pokazali veliko interesovanje za ono što Luka Konstanca može da im ponudi.

Deset godina zaredom, promet robe između Rumunije i Srbije preko Luke Konstanca beleži značajno povećanje. Godina 2015. je bila rekordna u smislu količine žitarica koja je prošla kroz Konstancu, skoro 20 miliona tona, što je rumunsku luku pretvorilo u pravi centar za žitarice. Za deo ovog uspeha zaslužna je i velika količina tereta iz Srbije.

Prošle godine, ukupan tranzit robe iz Srbije kroz Konstancu iznosio je 2.211.726 tona.

Od početka ove godine do kraja jula, saobraćaj između Srbije i Luke Konstanca iznosio je 3.130239 tona različitog tereta, od čega je 1.851.806 tona prevezeno rečnim putem.

Srbija izvozi žitarice preko Luke Konstanca u Iran, Irak, Egipat, Italiju, Libiju, Španiju, Kipar, Grčku, Izrael, Tursku, Alžir, Liban, Tunis, Džibuti, Južnu Koreju. Ove godine Srbija je u Tursku izvozila hranu, voće, masti i ulja. Obojene rude i staro gvožđe se iz Srbije izvozi u Tursku i Kinu, metalni proizvodi takođe u Tursku. Srbija uvozi preko Luke Konstanca čvrsto gorivo, proizvode od ulja, neobojene rude i staro gvožđe, sirove i obrađene minerale, hemijske proizvode, mašine, transportnu opremu, staklo i staklene proizvode, keramiku, hemijska đubriva iz zemalja poput Gruzije, Turske, Rusije, Jordana, Finske, Španije, Danske, Turkmenistana, Italije i Maroka.

U ukupnom prometu, žitarice predstavljaju najznačajniju izvoznu robu sa 1.770.234 tone, posle koje sledi đubrivo sa 779.941 tonom.

Luka Konstanca je savršeno pripremljena da radi sa velikim količinama žitarica zbog skladišnih kapaciteta za tu vrstu robe od 1.259.330 tona, što predstavlja 50% skladišnih kapaciteta okruga Konstanca i 7% skladišnih kapaciteta za žitarice u celoj zemlji.

Zahvaljujući pozitivnom trendu na regionalnom tržištu, važniji lučki operateri su krenuli korak napred u razvoju novih projekata povećanja skladišnih kapaciteta žitarica u Luci Konstanca.

Iako žitarice i đubrivo predstavljaju važan segment ukupnog transporta, Luka Konstanca sadrži mnogo više od toga. Među 30 terminala u Luci, svako može da pronađe potrebnu uslugu za sve tipove robe, bilo da se radi o paletama, rasutom teretu, tečnostima, RO-RO, trajektima ili čak i vangabaritnom teretu.

Valeriu Nicolae LonescuValeriu Nicolae Lonescu
Valeriu Nicolae Lonescu, direktor C.N. A.P.M. S.A. Constanta, govoreći o sadašnjoj ekonomskoj situaciji, kaže da u Luci Konstanca smatraju da svaki partner treba da iskoristi konkurentne prednosti koje se nude u Luci u smislu kapaciteta i morske i rečne luke, koji dozvoljavaju pristan svakog tipa rečnih i okeanskih plovila, veliku prirodnu dubinu luke, intermodalne veze (morske, rečne, železničke i drumske), visokokvalitetne lučke operatere koji se takmiče u pružanju sve boljih i boljih usluga.

- Pod takvim okolnostima, smatramo da će srpski ekonomski potencijal, preko srpskih kompanija koje koriste Luku Konstanca kao svoj glavni izlaz na more, pronaći nove puteve za razvoj unutar pouzdanog partnerstva između rumunskih i srpskih kompanija na korist obe zemlje. Ne zaboravimo da Luka Konstanca stalno teži razvoju biznisa na Dunavu da se sve više i više koristi unutrašnja navigacija kao ekološko i ekonomski efikasno rešenje za budući transport u Evropi – naveo je Valeriu Nicolae Lonescu.

Drugo, kao "ključna luka" u TEN-T mreži, i jugoistočna granica Evropske unije, Luka Konstanca konstantno povećava svoju efikasnost kompletirajući projekte od velike ekonomske važnosti, koji su namenjeni povećanju efikasnosti.

Valeriu Nicolae Lonescu navodi buduće projekte iz EU fonda kao:

- Novi most koji spaja severne i južne delove Luke Konstanca poboljšava povezanost Luke sa mrežom autoputeva; železnički kompleks unutar rečno-morskog sektora Luke Konstanca, koji poboljšava lučku intermodalnost; produženje severnog lukobrana u Luci Konstanca, koji daje bolje i sigurnije uslove navigacije i smanjuje destruktivne efekte talasa.

Treće, ali ne i na kraju, novi projekti, najavljeni u novom Master planu Luke Konstanca – strateško srednjoročno i dugoročno planiranje (do 2040.) obezbediće konstantan razvoj Luke usmeren ka zahtevima globalnog tržišta.

I Rumunija i Srbija se suočavaju sa teškoćama u pogledu plovne pouzdanosti Dunava. Pitali smo sagovornika, kakvo je njegovo mišljenje o ovom problemu?

- Po mom mišljenju, strategija Evropske unije za Dunavski region, inicijativi kojoj Rumunija značajno doprinosi, predstavlja pravi način da se podrže projekti namenjeni da se reka Dunav načini transportnim koridorom, pouzdanim za plovidbu i ti projekti bi trebalo i moraju da se finansiraju od strane EU. Pored finansijskog pitanja, koje je veoma važno, postoji velika potreba da sve dunavske zemlje ujedine svoje planove i napore za razvoj dunavskog regiona rešavanjem najvažnijeg aspekta: obezbeđenje plovne pouzdanosti Dunava kroz investiranje u građevinske radove, obeležavanje plovnih kanala i ispitivanje rečnog korita, ali uz poštovanje EU zakona o zaštiti okoline i biodiverziteta – kaže on i dodaje da to nije samo želja, već postaje sve više potreba i u tom pogledu, Rumunija i Srbija imaju dosta toga da urade zajedno.

Na kraju, pitali smo sagovornika koja je poruka desete manifestacije "Dana Luke Konstanca u Srbiji".

- Decenija nada, želja i dela da se nađu bolji načini za saradnju sa srpskim partnerima je nešto što se mora proslaviti na pravi način, udružujući rumunske i srpske kompanije u zajednički trud da se obezbede benefiti za obe zemlje i moto ove desete manifestacije "Luka Konstanca služi Srbiji na najbolji način" govori sam za sebe. Ovom velikom uspehu veoma značajan doprinos je dao Vladan Mišić, predstavnik Luke Konstanca u Srbiji, čiji su napor i poslovne veštine veoma cenjene od strane naše kompanije i srpskih partnera – kazao je sagovornik i dodao da 16. oktobra 2016. Luka Konstanca slavi 120 godina od početka svog modernog poslovanja.

- Svi ovogodišnji događaji za promovisanje naše luke, u zemlji i inostranstvu, posvećeni su ovom jubileju, koji predstavlja "rođenje moderne Luke Konstanca".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.