NavMenu

Grad Beograd daje 4,5 miliona dinara pomoći preduzetnicama - Za veći razvoj ženskog preduzetništva neophodni novi programi finansijske podrške

Izvor: eKapija Sreda, 31.08.2016. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Beogradsko preduzeće Ozon ekspres uložiće 498.500 dinara u nabavku profesionalnog remontovanog valjka za peglanje marke HAGSPIET, a novac za to obezbediće grad Beograd. Perionica veša sa Palilue naime, jedina je firma kojoj su odobrena sredstva na Javnom konkursu grada za podršku razvoja ženskog preduzetništva.

Za unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta poslovanja u cilju razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u vlasništvu žena, Grad je opredelio ukupno 5 miliona dinara, a na javni poziv pristiglo je 29 prijava.

Kako su za naš portal rekli u Sekretarijatu privrede, neblagovremene, nepotpune i prijave poslate na drugi način (npr. faksom ili mejlom), ili dostavljene na druge adrese, nisu razmatrane, kao što i nije bilo moguće naknadno upotpuniti dokumentaciju koja nedostaje, a koja je tražena ovim konkursom. Od pristiglih prijava, samo je jedna imala potpunu dokumentaciju, a iz liste objavljene na sajtu grada jasno se vidi koja je neophodna dokumentacija nedostajala kom podnosiocu prijave.

Pravo na dodelu sredstava imala su mikro, mala i srednja preduzeća u vlasništvu žena sa udelom od minimum 60 odsto u ukupnom kapitalu društva, kao i preduzetnice.

Budući da je na konkursu koji je raspisan 8. juna, odobrena jedna prijava, Sekretarijat za privredu će, saznajemo, raspisati novi javni konkurs do utroška sredstava u iznosu od 4.501.500 dinara, nakon okončanja propisanih procedura.

Održivost ženskog biznisa

Udeo preduzetnica u Srbiji na nivou je evropskog proseka, oko 30%, dok je stopa gašenja ženskih preduzeća znatno viša, oko 47% i u velikoj meri održava probleme sa kojima se susreću preduzetnice, najpre pri osnivanju a zatim i pri održavanju, makar status quo aktivnosti. Zbog toga je i bilo koji program podrške ženskom preduzetništvu važan i dobrodošao.

Sa ovim su saglasni i u Udruženju poslovnih žena Srbije. Budući da je većina ženskih preduzeća mikro veličine, ona uglavnom ovim sredstvima mogu da reše neki problem, kupe nešto od sitnije opreme, urade redizajn proizvoda ili pakovanja i slično. Ipak, za neke veće razvojne potrebe ovi programi nisu rešenje.

Nedostatak izvora finansiranja već odavno se vidi kao jedna od ključnih prepreka za dalji razvoj ženskog preduzetništva, a imajući u vidu da se mnoge firme suočavaju sa problemom refinansiranja kredita i da to neretko ugrožava opstanak firmi koje posluju više od 10 godina, u Udruženju poslovnih žena smatraju da bi u toj oblasti trebalo kreirati nove programe koji bi pomogli ovim firmama da nastave nesmetano svoje poslovanje a to je i put ka njihovom razvoju i novom zapošljavanju.

- Važno je što se sprema novi Zakon o mikrofinansiranju koji treba da omoguće svim onim firmama koje su ispod "radara" komercijalnih banaka, da dođu do potrebnih sredstava pod povoljnijim uslovima. Mikro krediti se mogu kretati do 25.000 EUR, a to su već sredstva kojima se može kupiti neka proizvodna mašina, izvršiti adaptacija nekog objekta ili već nešto što može da bude pravi podsticaj za unapređenje biznisa – kaže predsednica Udruženja Sanja Popović Pantić.

Kako dodaje naša sagovornica, državne subvencije su uglavnom manje od ovih iznosa ali i to je nešto što u određenom trenutku i razvojnoj fazi, može biti od pomoći. Ipak nije realno očekivati da će se u nekom ukupnom zbiru efekata, odraziti na napredak sektora MSP ili pak na veće zapošljavanje.


- Treba uvek kombinovati ovakve programe sa merama iz domena finansijske politike jer u sinergiji je lakše ostvariti pozitivne i željene efekte. Na žalost, kod nas ova sinhronizacija po pravilu izostaje i zato neke dobre mere, ne donose prave rezultate jer su parcijalne.

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Popović Pantić ipak podseća da je od početka 2016. godine objavljeno dosta dobrih programa za podršku preduzetništvu, koji su se odnosili kako na start up, tako i na pomoć kompanijama koje su u razvoju i kojima treba dodatni podsticaj.

Koji su trenutno aktuelni programi, koja sredstva su izdvojena i koji je rok za apliciranje možete videti na sajtu www.godinapreduzetnistva.rs.

Nefinansijska pomoć

Kako bi se podstaklo ekonomsko osnaživanje žena i kako bi se upoznale sa raspoloživim programima različitih finansijskih podrški od početka godine održano je i sedam radionica Podrška ženskom preduzetništvu (Zrenjanin, Užice, Leskovac, Kraljevo, Šabac, Zaječar i Sombor). Na skupovima koje je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj RS i Razvojnom agencijom Srbije učestvovalo je više od 400 preduzetnica, što pokazuje da su i ovakvi programi nefinansijske pomoći i mentorstva podjednako potrebni ženskim preduzećima.

To dodatno potvrđuje činjenica da 66% preduzetnica u našoj zemlji pristupa preduzetništvu iz nužde a 34% zbog preduzetničkog izazova i želje, dok je u EU obrnuto.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.