NavMenu

Opremanje radnih zona Sever 4 i Rimski šančevi u Novom Sadu do kraja 2016. godine

Izvor: Novosti Nedelja, 28.08.2016. 18:38
Komentari
Podeli
Do kraja godine kompletno infrastrukturno opremanje radnih zona Sever 4 i Rimski šančevi, kao ključnih tačaka u investicionim planovima Grada Novog Sada, trebalo bi da bude završeno, čime će se otvoriti dodatni odgovarajući prostor za nova kapitalna ulaganja.

- Razgovori sa potencijalnim stranim i domaćim investitorima o tim atraktivnim lokacijama, mogućnostima i uslovima za ulaganja su u toku - ističe za Novosti Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, napominjući da ne može već sada otkriti o kojim kompanijama je reč.

Radojević navodi da je veoma važno to, što u procesu privlačenja investicija sada sinhronizovano deluju sa pokrajinskim i republičkim organima i institucijama, što će sigurno povećati efikasnost tog posla i doneti očekivane rezultate.

Radojević, koji je odnedavno na čelu privrednog resora grada, ističe da se intenzivno uređuju dve građevinske parcele u zoni Sever 4, od kojih će na onoj površine osam hektara biti proizvodna hala kompanije Lear.

- Taj američki proizvođač u oblasti automobilske industrije je ove godine počeo da radi u prostorijama Luke Novi Sad. Istovremeno se uređuje i parcela od šest hektara, koju ćemo ponuditi potencijalnim investitorima a, u saradnji sa vladama republike i pokrajine radimo na tome da preostalih 30 hektara Radne zone Sever 4 privedemo nameni i ponudimo ulagačima.

Dolazak Lear-a nešto ranije takođe američke kompanije Delphi koje će, kako su najavile, u dogledno vreme otvoriti 5.000 novih radnih mesta, veliki je podsticaj za ostale investitore.

Grad Novi Sad pregovara kako sa inostranim tako i sa domaćim kompanijama a osnovni uslovi za investiranje su njihova izvozna orijentisanost i zapošljavanje najmanje 50 radnika.

Zahvaljujući takvoj investicionoj politici, kao merama i programima aktivnog zapošljavanja, stopa nezaposlenosti na području Novog Sada je, sa 30% pre četiri godine, smanjena na aktuelnih 15,5 procenata.


- Jačanje privredne aktivnosti doprinelo je da prihod gradskog budžeta od poreza na zarade u prvih šest meseci bude za sedam odsto veći nego u isto vreme lane.

Istovremeno je za pet procenata veći i prihod gradske kase od prenosa apsolutnih prava što, prema Radojevićevoj oceni, govori o tome da se "probudilo" tržište nekretnina i da je pokrenuto građevinarstvo u Novom Sadu.

Tri hale

Radna zona Rimski šančevi predviđena je za grinfild investicije, kao i za braunfild ulaganja, u ukupno tri hale čiji je vlasnik JP Poslovni prostor. Ta poslovna lokacija namenjena je za mala i srednja preduzeća.

Podsticaji za zapošljavanje


Za ostvarivanje različitih programa zapošljavanja iz gradskog budžeta je ove godine izdvojeno 105 miliona dinara i po tome je Novi Sad na prvom mestu među lokalnim samoupravama u zemlji. U okviru mera aktivnog zapošljavanja, za nova radna mesta izdvaja se po 200.000 dinara, kao i 150.000 do 400.000 dinara za samozapošljavanje, u zavisnosti od vrste delatnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.