NavMenu

Srbija dobila prvih 30 detektiva sa licencom

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.08.2016. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Iako je detektivska delatnost postojala kod nas još u vreme Kraljevine Jugoslavije, Srbija je tek nedavno dobila prvih 30 licenciranih detektiva i dve licencirane detektivske agencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je shodno Zakonu o detektivskoj delatnosti zaduženo za obuku detektiva, licenciranje detektiva i agencija i vršenje nadzora nad obavljanjem detektivske delatnosti, u toku ove godine započelo je proces licenciranja koji će trajati do kraja ove godine.

Dragan Trivan, predsednik Grupacije detektivskih agencija u Privrednoj komori Srbije i osnivač i vlasnik privatne detektivske agencije Protecta - jedne od prve dve licencirane detektivske agencije u Srbiji, rekao je Tanjugu da je od MUP-a do sada licence za rad dobilo 30 detektiva.

- Tačan broj detektivskih agencija i detektiva u Srbiji znaće se do kraja godine kada se okonča proces izdavanja licenci - precizirao je Trivan.

Naveo je da se kod nas i dan danas mistifikuje detektivska delatnost.

- Sada, s obzirom na to da imamo Zakon koji uređuje detektivsku delatnost, možemo reći da detektivi uvek spremno priskaču u pomoć kako fizičkim licima koja im se obrate tako i pravnim - naveo je Trivan ukazujući da je veoma šarenolik dijapazon usluga koje detektivske agencije u Srbiji pružaju svojim klijentima.

Kao predsednik Grupacije detektivskih agencija, Trivan je rekao da je udruženje počelo da sakuplja predloge i da izrađuje nacrt izmena aktuelnog zakona (iz 2013. godine) u pravcu njegovog poboljšanja, s obzirom na to da su uočene neke manjkavosti.


Inače, da bi neko postao privatni detektiv mora pre svega da bude državljanin Srbije, kao i da ima visokoškolsko obrazovanje što, prema rečima Trivana, ovu profesiju podiže na viši nivo.

- Jedan od uslova za dobijanje detektivske licence je i da kandidat nije osuđivan, da nije imao problema sa zakonom, kao i da ima lekarsko uverenje da je psihofizički sposoban za obavljanje detektivskih poslova - naveo je Trivan.

Polaganje stručnog ispita obavezno je za sve kandidate, a oni koji nemaju iskustvo u policijskim ili detektivskim poslovima, pre ispita, moraju da pohađaju obuku koju organizuje MUP.

Stručni ispit se, kako je ukazao, polaže pred komisijom MUP-a, nakon čega kandidati koji ga polože, dobijaju licencu za obavljanje detektivskih poslova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.