NavMenu

Ruski kredit za razvoj železnice produžen do 2021. godine - Do sada ugovoreno 700 mil USD

Izvor: Tanjug Sreda, 20.07.2016. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ruski kredit se realizuje bez ikakvih problema i do sada je ugovoreno 700 mil USD, od ukupno 800 miliona za razvoj železnice, a njegov rok biće produžen za četiri godine odnosno do kraja 2021. zbog gradnje složenih objekata na pruzi Stara Pazova-Novi Sad, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture.

U Upravi za javni dug Ministarstva finansija rečeno je Tanjugu da je do 30.juna iz odobrenog zajma povučeno 162,1 milion američkih dolara.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstvu, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kaže da ruski kredit pokriva pet projekata, od kojih se četiri već realizuje, dok je za peti projekat - prugu od Stare Pazove do Novog Sada 15. jula potpisan aneks za jednu fazu radova.

- Peti projekat je podeljen u dve faze zbog građevinskih i finansijskih radova. Svih pet projekata je u realizaciji, ugovoreno je oko 700 mil USD, a veći deo projekata je i završen - rekao je Poledica.

Završene su tri severne deonice na Koridoru 10, izgradnja drugog koloseka Beograd - Pančevo i isporučeno je više od pola, od ukupno 27, novih ruskih dizel-motornih vozova, naveo je on. Ruski kredit obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova - Novi Sad i nabavku 27 novih dizel-motornih vozova iz Rusije.


Poledica kaže da je prvobitni rok bio da se ruski kredit iskoristi do 31. decembra 2017. godine, ali da da će se zbog kompleksnosti izvođenja radova na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, infrastrukturni objekti na toj deonici, tuneli i mostovi, graditi najmanje četiri godine.

- Moramo da produžimo ruski kredit pošto ruski izvođač, kompanija ruskih železnica RŽD international, ne može da izvede te radove do kraja 2017. godine, tako da smo pokrenuli zvaničnu proceduru prema Ministarstvu finansija, koje je pokrenulo proceduru prema ruskom Ministarstvu finansija za zvanično produženje ruskog kredita za još četiri godine, to jest, do kraja 2021. godine - rekao je Poledica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.