NavMenu

USAID za 15 godina podržao ekonomski razvoj Srbije sa 370 mil USD

Izvor: N1 Utorak, 12.07.2016. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Američki ambsador u Beogradu Kyle Scott (Kajl Skat) je izjavio da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) za proteklih 15 godina obezbedila 370 mil USD kao podršku ekonomskom razvoju Srbije.

Govoreći o kraju Projekta održivog lokalnog razvoja, Scott je rekao da je podrška USAID za 32 opštine u osam regiona u Srbiji u proteklih šest godina doprinela dolasku stotina miliona dolara investicija, otvaranju hiljada radnih mesta i pristupu stranim tržištima.

U projektu su učestvovale lokalne samouprave iz Vranja, Niša, Novog Pazara, Kraljeva, Užica, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina.

Pružena je podrška proizvodnji džinsa u Novom Pazaru, obuće i nameštaja u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, hrane u Vojvodini, izjavio je Scott, dodavši da nosi "kvalitetne" farmerke iz Novog Pazara i cipele iz Vranja.

- Ako žele da prežive i da rastu, kompanije iz Srbije moraju da se šire na međunarodno tržište - rekao je Scott, uz ocenu da unapređenje tehnologije utiče na bolju konkurentnost.

- Savremeni potrošač ima luksuz da bude izbirljiv. Globalno tržište zahteva promenu standarda, proizvodnog procesa, komunikacije sa kupcem. To je težak zadatak i srž onoga što znači biti preduzetnik - izjavio je Scott.

On je ocenio da mala i srednja preduzeća imaju potencijal za uspeh na međunarodnom tržištu i da lokalni ekonomski razvoj u Srbiji ima ogromne mogućnosti, koje treba realizovati.

- Cilj projekta je bilo otvaranje novih radnih mesta u gradovima gde je nezaposlenost bila najveća. Projekat je završen uspešno - rekao je Scott.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.