NavMenu

Dugovi građana bankama premašili 89 milijardi dinara - Teško do reprograma kredita

Izvor: Novosti Nedelja, 10.07.2016. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Oko 100.000 građana u Srbiji ima problem sa otplatom kredita, a dugovi su premašili 89 milijarde dinara. Ovo su zajmovi koje banke ne mogu da naplate od stanovništva, a ovakvoj situaciji dobrim delom je doprinela i nefleksibilnost bankara kada su u pitanju reprogrami pozajmica. Naime, kada klijent prijavi banci da ne može da otplaćuje rate, jer je ostao bez posla ili ne prima platu, retko dobije mogućnost da "zamrzne" dugove na određeni period ili da, ukoliko mu je smanjena zarada, reprogramira obaveze na duže.

Tako, na primer, ukoliko je nekome plata pala za 20 ili 30%, a ima kredit, naročito stambeni, koji mu opterećuje platu sa 40 ili 50%, jasno je da će teško da otplaćuje rate. Ali, da bi reprogramirao stambeni kredit mora da prođe proceduru kao da uzima novi zajam.

Najgore prolaze građani koji su imali kašnjenje duže od dva meseca i registrovao ih je Kreditni biro. U tom slučaju, automatski padaju u kategoriju loših klijenata i vrlo teško mogu da refinansiraju svoje obaveze za bilo koje zaduženje, od kreditne kartice do gotovinskog zajma. Ukoliko klijent i želi da nastavi otplatu kredita, banka mu neće, na primer, produžiti rok otplate čime bi se smanjila rata i omogućilo dalje vraćanje zajma na vreme.

Ako pitate bankare, oni uvek odgovaraju da prostora za dogovor ima, ali u praksi to je potpuno drugačije.

- Ostala sam bez posla i nisam mogla da otplaćujem rate na vreme za gotovinski kredit - priča G. P. iz Beograda. - Kada sam otišla u banku, rekli su mi da moram da otplaćujem kamatu, a glavnica će mirovati. Kako sam ostala bez posla, nisam mogla to da učinim. Posle četiri meseca ponovo sam se zaposlila i odlučila da nastavim da otplaćujem zajam. Otišla sam u banku i iznela ponovo svoju situaciju i zamolila da mi kredit reprogramiraju, jer mi je plata sada manja, ali su rekli da to nije moguće, jer imam kašnjenje po kreditu duže od 60 dana.

Osiguraju, pa mirni

U poslednjih godinu dana većina banaka kada odobrava, na primer, gotovinske kredite koji su i najtraženiji, osigurava ih od gubitka posla zajmotražioca. Tako su i banka i klijent barem za jedan određeni period, najčešće pola godine, obezbeđeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.