NavMenu

Evropska komisija pokrenula istragu zbog damping cena čelika - Vlada Srbije najavila potpunu saradnju sa EU

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.07.2016. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Vlada Srbije saopštila je u nedelju, 10. jula, da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom u vezi sa istragom zbog navodnih damping cena čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU.

Vlada Srbije "upoznata je sa postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, udruženje proizvođača čelika iz EU, i u potpunosti će u rešavanju ovog pitanja sarađivati sa Evropskom komisijom", navodi se u saopštenju.

- Očekujemo da od Komisije uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, sa preciznim informacijama na osnovu kojih ćemo pripremiti odgovor, u uverenju da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga - navela je vlada.

Vlada Srbije u saopštenju je izrazila uverenje "da će i Evropska komisija prihvatiti te argumente".

Nekoliko dana nakon što je kineski "Hesteel" zvanično preuzeo smederevsku "Železaru", zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika. Antidamping pocedura pokrenuta je za čelik koji je EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine.

Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se tiče državne pomoći i izvoznih procedura.

U saopštenju EK se navodi da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvođači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je "Železarom" upravljao "HPK inženjering" na čelu sa Peterom Kamarašom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.