NavMenu

"Victoria Group" osvaja sve kontinente - Italija značajan partner

Izvor: eKapija Petak, 08.07.2016. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Victoria Group)
Srpsko suncokretovo ulje i sirovo sojino ulje od nedavno je na tržištu Kine, srpski proizvodi od soje u Africi, Aziji, Meksiku... zahvaljujući "Victoria Group", čiji se pohod na svetska tržišta tek zahuktava. Već 15 godina su prisutni i uspešni na evropskom tržištu, a Italija je jedan od značajnijih partnera.

Proizvodi "Sojaproteina" i "Victoriaoil", dve od deset kompanija-članica ove grupacije, ostvaruju značajan plasman na italijanskom tržištu.

U grupaciji, koja je jedna od vodećih kompanija agroindustrije i najvećih prerađivača, izvoznika i investitora u Srbiji i regionu, kažu da prethodnu, ali i tekuću godinu, kad je u pitanju prodaja van zemlje, obeležava osvajanje dalekih tržišta.

- Mi smo već 15 godina vrlo uspešno prisutni na evropskom tržištu, i njemu je namenjeno 80% našeg izvoza. U poslednje dve godine smo se intenzivno proširili na azijskom i afričkom kontinentu, i započeli proboj i na američki - kažu za "eKapiju" u kompaniji "Victoria Group".

Jedan od razloga uspešnosti je širok asortiman proizvoda NON-GMO od soje, suncokreta i uljane repice. "Sojaprotein" svoje proizvode zvozi u 53 zemlje širom sveta. Uz nešto više od 30 evropskih zemalja koje su centralno tržište kompanije, u poslednjih godinu dana prošireno je tržištem na Bliskom istoku i Severnoj Africi, i otpočeo je izvoz u zemlje Dalekog istoka, pa čak i u Meksiko. Sada već redovne isporuke odlaze u Jordan, Egipat, Tunis, Maroko, Južnu Koreju, Filipine, Indoneziju, Vijetnam i druge zemlje azijskog i afričkog kontinenta.

"Victoriaoil" je više fokusirana na zemlje u okruženju. Prošle godine, povećala je prihode od prodaje za 41%, a izvoz je zabeležio rast od 10,8 mil EUR. Uz dalji rast na tržištima na kojima je već prisutna, ova uljara je napravila i veliki geografski skok - stigla i na tržište Kine, gde su realizovani prvi plasmani jestivog suncokretovog ulja i sirovog sojinog ulja. Plan "Victoria Group" za ovu godinu je da se u žetvi otkupi zrno za maksimalnu uposlenost kapaciteta obe fabrike i održi najviši nivo operativne efikasnosti.


Plasman proizvoda na italijansko tržište

Upravo ove dve kompanije, "Sojaprotein" i "Victoriaoil", ostvaruju značajan plasman svojih proizvoda na italijansko tržište, na kome su već dugo prisutne. Poslednjih desetak godina saradnja se stalno razvija, kažu, a uz dugogodišnje partnere, u proteklom periodu osvojeni su i novi kupci.

- Naši proizvodi su na ovom tržištu prepoznati po vrhunskom, stabilnom kvalitetu i mogućnosti ispunjavanja specifičnih zahteva kupaca.

"Sojaprotein" je zastupljen sa oba segmenta svog asortimana - proizvodima i za ljudsku i za životinjsku ishranu. Za potrebe prehrambene industrije u izvozu za Italiju dominiraju sojina brašna i grizevi i sojini teksturati. Kupci su vodeći proizvođači italijanske mesne, pekarske, konditorske industrije, i naravno industrije testenina, odnosno proizvođači paste.

Kad je u pitanju izvoz proizvoda namenjenih ishrani životinja, sojini proteinski koncentrati imaju odličnu prodaju. Italija je jedna od pet zemalja u Evropi sa najvećom potrošnjom NON-GMO koncentrata, sa izričitim fokusom na proizvode od genetski nemodifikovane soje, tako da se poslovne orijentacije srpske i italijanske strane u potpunosti poklapaju.

"Sojaprotein" prerađuje isključivo NON-GMO sojino zrno prema svim zahtevima IP NON-GMO (Identity Preserved NON-GMO) i "Dunav Soja" standarda, a kvalitet i poreklo proizvoda su sertifikovani od strane kontrolne kuće SGS. Zahvaljujući tome ostvaruju naročito dobar plasman u proteinskim koncentratima koji se primenjuju u ishrani teladi kao zamena za mleko (CMR koncentrati – Calf Milk Replacement), ali i u ishrani pilića i prasića.

Kada je u pitanju izvoz proizvoda "Sojaproteina" u Italiju u 2016. godini, očekuju da će biti značajno veći nego prošle godine, jer je nivo iz 2015. skoro dostignut već sada. "Victoriaoil" očekuje sličan obim i strukturu izvoza, a već godinama drži stabilnu poziciju u prodaji rinfuznih ulja i sačme na italijanskom tržištu. Prošle godine su dominirali sirovo sojino ulje i suncokretova sačma i lecitin, a pored toga u Italiju se u većim količinama izvozilo i sirovo suncokretovo ulje i repičina sačma, navode naši sagovornici.

Nepohodna konstantna ulaganja

Kao vrlo uspešna srpska agroindustrijska kompanija u Srbiji i jednako uspešan izvoznik, "Victoria Group" ima dovoljno kredita da "skenira" poziciju srpskog agrara u regionu, i šire, u Evropi.

Kako bi osigurao svoje mesto u regionu i Evropi, srpski agrar mora da poveća svoju efikasnost i konkurentnost. Srbija treba da iskoristi potencijale domaće poljoprivrede i kao perspektivu povećanje učešća prerađenih poljoprivrednih proizvoda u strukturi izvoza. Za tako nešto potrebna je bolja integrisanost primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambenog sektora, odnosno prerađivačke industrije. Primena modernih tehnologija i uvođenje sistema upravaljanja kvalitetom je svakako imperativ bez koga danas ne možete biti konkurentni na međunarodnom tržištu.

"Victoria Group" je realizovala obimne investicije u svoje prerađivačke kapacitete, što joj je, uz činjenicu je Srbija značajan proizvođač uljarica, omogućilo proizvodnju koja zadovoljava i najzahtevnije evropske kupce. Stalna ulaganja su neophodna za kontinuitet u dobrim poslovnim rezultatima, poručuju. Uz to, raspolažu najsavremenijom tehnologijom, ali neprekidno prate trendove i inovacije u agro sektoru i prehrambenoj industriji.

U tom smislu uvek razmenjujemo iskustva kako sa našim distributerima, tako i sa najvećim svetskim kompanijama koje u svojoj proizvodnji koriste naše proizvode od soje i suncokreta. Zanimljivo je pomenuti da uz sve implementirane standarde i sertifikate koje naše kompanije poseduju, često veliki prodajni lanci i internacionalne kompanije šalju svoje nezavisne inspekcije iz inostranstva i tako dodatno potvrđuju usaglašenost naše proizvodnje sa standardima koje zahtevaju - navode u "Victoria Group".

- Baš smo nedavno u "Sojaproteinu" imali jednu takvu posetu iz Italije. Sa našim italijanskim partnerima imamo odličnu saradnju u svim segmentima. Brojna stabilna i dugotrajna partnerstva najbolji su pokazatelj obostranog zadovoljstva - dodaju.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Kada je hrana životni stil" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.