NavMenu

Novo rukovodstvo ušlo u kompaniju "Ravanica" - Gubitak proizvođača "bonžite" 40 miliona dinara

Izvor: RTS Petak, 08.07.2016. 13:32
Komentari
Podeli
U Fabriku konditorskih proizvoda "Ravanica" ušlo je novo rukovodstvo na čelu sa v.d direktorom Mikicom Spasićem, koje je postavljeno rešenjem Vlade Srbije o promeni vlasničkih prava na društvenom kapitalu u državni, potvrđeno je Tanjugu u Opštinskom veću Skupštine opštine Ćuprija.

Promena vlasništva u fabrici koja proizvodi "bonžitu" i "romansu" usledila je odlukom Vlade od 31. decembra prošle godine, a novo rukovodstvo pokušavalo je bezuspešno dva meseca da sprovede tu odluku, odnosno, da uđe u fabriku i počne da obavlja redovne poslove.

- Od 6. maja imali smo nekoliko pokušaja da sprovedemo odluku vlade na dostojanstven način, da ne pravimo negativnu atmosferu, znajući šta se događalo poslednjih 20 godina, kada se nije dozvoljavalo da se sprovedu njene odluke. Na kraju smo sačekali da se formalno ispune svi uslovi, ali ni tada nismo uspeli - rekao je Spasić.

Kako je objasnio, i odluku Vlade i ulazaka novog rukovodstva opstruisala je praktično mala grupa ljudi koji su do tada zauzimali ruklovodeća mesta u fabrici, koja postoji već 60 godina.

- Oni su nam, jednostavno sprečili ulazak i onda smo, konačno, po dobijanju registracije u APR-u, 1. jula ušli u fabriku - rekao je Spasić, koji kaže da je morao da angažuje i posebnu službu za obezbeđenje i advokatsku kancelariju za pravnu podršku kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Dodaje da je bio "frapiran" onim što je zatekao kad je novo rukovodstvo ušlo u fabriku. Gubitak je bio 40 miliona dinara, produktivnost na "fantastično niskom nivou", što znači nekih deset odsto od proseka u konditorskoj industriji.

Spasić je rekao da "moraju da se obezbede i kupci", jer fabrika "sada radi sa sedam kupaca, što je izuzetno malo na domaćem tržištu gde je konkurencija izvanredna".

- Imamo proizvođače koji su fantastično napredovali i sa pojedinačnim proizvodima i sa asortimanom, ali je "ohrabrujuće da su u glavama potrošača i dalje "romansa", "bonžita", "mešavina" - istakao je Spasić.

Ocenio je da treba da se preduzmu i dodatne mere, kako bi ušli u sistem velikih lanaca, kao što su "Delhaize", DIS, "Roda", IDEA, što podrazumeva dodatna ulaganja. Smatra da "Ravanicu" treba privatizovati "ali da budući vlasnik mora da bude neko ko se razume u ovu vrstu proizvodnje".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.