NavMenu

U toku pripreme za izgradnju EPS-ovog vetroparka u Kostolcu - Moguća gradnja 20 turbina

Izvor: eKapija Sreda, 06.07.2016. 15:44
Komentari
Podeli
Studija opravdanosti za izgradnju vetroparka u Kostolcu trebalo bi da bude završena u oktobru a zatim će uslediti druge pripremne aktivnosti, rekao je glavni rukovodilac projekta u "Elektroprivredi Srbije" (EPS) Predrag Đorđević.

U okviru priprema do sada je izabran lokalitet i urađeno pozicioniranje vetroturbina, ali i analiza uticaja na ptice i slepe miševe na mestu budućeg vetroparka. Prema prethodnoj studiji opravdanosti, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara a na tom prostoru je moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata.
Đorđević je rekao da nakon dokazivanja opravdanosti izgradnje i izrade generalnog projekta sledi izrada tenderske dokumentacije za nabavku opreme i radova, prenosi "EPS Energija". Prema njegovim rečima, na lokaciji su sprovedena istraživanja i obavljeni detaljni proračuni kako bi se vetropark najefikasnije konfigurisao, što je bio proces koji je trajao više godina.
Predviđeno je da vetropark bude u istočnoj Srbiji, na prostoru Kostolačkog basena uglja, na oko 90 kilometara od Beograda, a potencijalni lokaliteti za izgradnju vetroparka su napušteni rudarski objekti i spoljna odlagališta jalovine.
Prema prethodnoj studiji opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje vetroparka u Kostolcu, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara, dok su parcijalne površine konkretnih lokacija vetroparka znatno su manje i kreću se od 1,5 do 10 kvadratnih kilometara.
Radni vek vetoparka projektovan je na 20 do 25 godina, a karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije. Pri tome, zemljištem, koje je svojina države, upravlja EPS, odnosno ogranak "TE-KO Kostolac", tako da ne postoji problem vlasništva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.