NavMenu

Oko 200 učesnika na "Biznis forumu juga Srbije" 23. i 24. juna u Nišu

Izvor: eKapija Sreda, 22.06.2016. 08:04
Komentari
Podeli
O tome šta su potencijali za razvoj juga čuće se na "Biznis forumu juga Srbije" koji će 23. i 24. juna u Nišu okupiti oko 200 predstavnika ambasada, finansijskih institucija, univerziteta, razvojnih organizacija, kompanija, poslovnih udruženja i medija iz zemlje i inostranstva.

Kako kažu organizatori ovog događaja iz Centralno-evropskog foruma za razvoj CEDEF, ovaj forum je novi investiciono razvojni program koji podstiče investicije u centralnu i južnu Srbiju.

- Jug Srbije ima šansi za razvoj u oblastima infrastrukture, putnih i telekomunikacionih koridora, slobodnih zona...

Prema oceni Svetske banke za jugoistočnu Evropu, Srbija je lider na Zapadnom Balkanu kada je reč o promovisanju regionalnog povezivanja i saradnje.

U skladu sa tom pozicijom jug Srbije ima još uvek puno šansi za razvoj u oblastima infrastrukture, putnih i telekomunikacionih koridora, slobodnih zona, obzirom na svoju geostratešku poziciju i blizinu međunarodnih granica sa Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i Bugarskom - kažu u CEDEF-u.

Kapacitete juga Srbije vide i u oblasti proizvodnje i prerade hrane i stočarstva, posebno na polju organske proizvodnje ili "kao riznica za farmaceutsku industriju".

Kažu i da su energetika i vodna industrija "nepresušan izvor veoma atraktivnih projekata za koje interesovanje postoji iz velikog broja zemalja, posebno Italije, Austrije, Nemačke, Slovačke, Norveške, Bugarske, Češke, Francuske i Velike Britanije."

Tretman vode i otpada je na spisku prioritetnih zadataka svake opštine i grada u Srbiji, uključujući preko 30 gradova juga Srbije koji imaju preko 10.000 stanovnika - kažu u CEDEF-u.

Značajnom mogućnošću za razvoj smatraju i turizam koji, kako ističu, pruža neograničene mogućnosti za domaće, inostrane i tranzitne korisnike.

"Biznis forum" juga Srbije počinje svečanim otvaranjem u četvrtak, 23. juna u 18 sati u Gradskoj kući u Nišu, a drugog dana, u petak 24. juna sesije, paneli, sastanci i radionice biće održavani u sali Univerziteta u Nišu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.