NavMenu

Farmaceutske kompanije u obavezi da objave podatke o saradnji sa doktorima - Zabranjeno davati poklone lekarima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.06.2016. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
Inovativne farmaceutske kompanije će u narednih 10 dana objaviti podatke o saradnji sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji koji će pokazati nivo ulaganja u zdravstvo, što će doprineti razvoju novih lekova, ocenilo je danas Udruženje proizvođača inovativnih lekova INOVIA.

Razvoj novih lekova biće moguć kroz deljenje kliničke prakse, razmenu informacija o uticaju novih lekova na menjanje terapijskih protokola i oblikovanje budućih kliničkih istraživanja, rečeno je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja Kodeksa ponašanja pri promovisanju lekova koji se propisuju i izdaju na recept i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima.

- Redovna interakcija industrije sa zdravstvenim radnicima, zdravstvenim ustanovama i organizacijama ključna je za sticanje saznanja na osnovu kojih inovativne farmaceutske kompanije ulažu napore u poboljšanju terapije i lečenja bolesnika - rekao je direktor Uduženja INOVIA Bojan Trkulja.

On je rekao da će prvi izveštaji u kojima će biti objavljena ulaganja u razvoj lekova, sredstava koja su dodeljena zdravstvenim ustanovama u svrhu edukacije kao i troškovi putovanja i boravka na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu biti iz prošle godine.

- Prema Kodeksu, zabranjeno je davati zdravstvenim radnicima poklone, promotivni materijal mora biti u vrednosti do 30 EUR a organizovanje edukativnih skupova mora biti na odgovarajućem mestu koje ne spada u luksuzna - rekao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, ovakva vrsta predstavljanja je panevropska odluka koja se primenjuje u 33 zemlje kako bi se izbegli negativni komentari o odnosima izmedju zdravstvenih radnika i farmaceutskih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.