NavMenu

Biće posla za "McKinsey" - Dolazak jednog od najjačih globalnih igrača jasan signal zainteresovanosti stranih investitora za Srbiju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.06.2016. 13:31
Komentari
Podeli

(Foto: Yeamake/shutterstock.com)
Vest da je konsultantska kompanija "McKinsey & Company", u kojoj je partner i bivši ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić, otvorila kancelariju i u Beogradu odjeknula je privrednim krugovima i probudila znatiželju finansijskih odlučilaca da li je ovo dobar signal za strane ulagače.

"McKinsey" u svetu sarađuje sa vodećim preduzećima, državnim institucijama, nevladinim i neprofitnim organizacijama, a posebno bitna činjenica je da rade za 93 od 100 najvećih globalnih korporacija. Kancelarija u Beogradu je tek sedmo predstavništvo "McKinsey"-a u regionu Centralne i Istočne Evrope, a cilj im je, kako navode, ostvarivanja saradnje sa kompanijama na području bivše Jugoslavije i Balkana.

Kako iz ove kompanije kažu za "eKapiju", predstavništvo u Srbiji vodiće Jurica Novak, koji je takođe na funkciji Managing Partner njihove kancelarije u Zagrebu.

Ko je "McKinsey", zašto je njihov dolazak toliko značajan i hoće li moći da promeni nešto po pitanju privatizacije starteških preduzeća u Srbiji?

Osim što rade za najveće kompanije i državne institucije na svetu, dokaz njihove moći je i prisustvo u 80 zemalja. Iako, kako kažu, u skladu sa dugogodišnjom politikom, ne komentarišu rad svojih klijenata, nisu ni potvrdili niti demantovali da su već spremili studiju za RTB "Bor", koju su, prema pisanju pojedinih medija, i predali premijeru Vučiću. Zanimljivo je i da će se na toj analizi naći potpis Borisa Dragovića, šefa "McKinsey" stručnog tima. Dragović je, inače, bivši šef kabineta nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je sada, takođe, zaposlen u ovoj kompaniji. Kao ekspert, Dragović je svojevremeno u periodu od decembra 2013. do juna 2014. godine bio i predsednik Upravnog odbora RTB "Bor".

Dobro obavešteni izvori kažu da bi za "McKinsey" ovakvih poslova moglo da bude sve više, pogotovu kada se postavi pitanje privatizacije streteških preduzeća, koja su do sada, kao i RTB Bor, bila pod zaštitom države.

"Lazard" dobija konkurenciju

Udeo kolača u privatizaciji velikih kompanija već je "odsečen" za takođe veliku stranu kuću -"Lazard". Ova kompanija izabrana je za privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma" i Aerodroma "Nikola Tesla".

"Saveti" se u ovakvim transakcijama naplaćuju u milionima evra, a igrom slučaja i u "Lazardu" je bivši ministar srpske vlade – Božidar Đelić.

(Foto: ekapija)
Već sam izbor "Lazarda" za privatizacionog savetnika "Telekoma" doveden je u pitanje, prvo jer se niko drugi nije prijavio, a drugo, jer su ranije sarađivali sa jednim od zainteresovanih ponuđača za kupovinu domaćeg telekomunikacionog operatora.

Na pitanje da li su oni povukli nogu i da li očekuju da i druge kompanije krenu njihovim stopama i dobiju poštanski broj 11000, u "McKinsey"-u kažu da "nisu u mogućnosti da komentarišu šta bi druge konsultantskekuće ili investicione banke radile".

Vladimir Pavlović, direktor konsultantske kompanije "WM Equty Partners", kaže za "eKapiju" da je svakako dobar znak što međunarodne konsultantske kompanije otvaraju svoja predstavnistva u Srbiji, jer "to znači da su njihovi klijenti zainteresovani za naše tržište".

- Domaće konsultantske kompanije imaju svoju ekspertizu i poznavanje lokalnog tržišta, tako da su komplementarne sa međunarodnim. Sa druge strane, veliki svetski investitori uvek zahtevaju da tim savetnika vodi renomirana i međunarodna konsultantska kompanija – objašnjava Pavlović.

Otvaranje kancelarije u Beogradu će dodatno osnažiti i uvećati ulogu Srbije kao pouzdanog regionalnog izvora talenata za kompaniju, smatraju u "McKinsey"-u.

- Naši zaposleni iz ovog dela Evrope pokazali su se kao izuzetni stručnjaci i profesionalci, pa smo otvaranjem predstavništva u Srbiji želeli da pružimo priliku i drugim talentovanim konsultantima iz ove zemlje – kažu za "eKapiju" predstavnici "McKinsey"-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.