NavMenu

Marihuana u medicinske svrhe legalizovana u Makedoniji

Izvor: eKapija Sreda, 15.06.2016. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)Ilustracija
Lekovi na bazi marihuane postali su od 14.juna legalni i u Makedoniji. Lekove koji sadrže manje od 0,2% tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati lekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lekove Marija Darkovska-Serafimovska, prenosi AFP.

- To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno lečenje proizvodima na prirodnoj bazi - rekla je ona.

Kako piše "PharmaNetwork", ovi lekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom. Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom lekara i uz recept. Makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihumane, rekao je da ovi medikamenti nisu zamena za medicinsko lečenje.


Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legalizovalo upotrebu lekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija, podseća francuska agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.