NavMenu

Udvostručena prodaja kamiona i privrednih vozila - Rast iznad očekivanja

Izvor: eKapija Petak, 10.06.2016. 15:05
Komentari
Podeli

(Foto: Rasica/shutterstock.com)

Privredni rast i veća građevinska aktivnost izazvali su povećanje prodaje komercijalnih vozila u Srbiji. U prvom kvartalu 2016. godine finansijski lizing beleži rast u svim segmentima industrije, među kojima je finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila bilo najdominantnije.

Prema podacima Asocijacije lizing kompanija, vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u prvom kvartalu 2016. godine u ovom segmentu, iznosila je 24 mil EUR, što je duplo veći iznos u odnosu na isti period prošle godine.

- Rast plasmana u ovom segmentu je trend koji smo beležili i u 2015. godini. Naime, na kraju prošle godine vrednost finansiranja nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila putem lizinga iznosila je 106,5 mil EUR, što je iznos veći za 9,3 mil EUR u odnosu na 2014. godinu. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu, i da će pratiti rast privredne aktivnosti u zemlji – kaže za "eKapiju" Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Iz kompanije "Volvo" nam kažu da su dosadašnji ostvareni rezultati iznad očekivanja, odnosno, plana, a prognoze za ostatak 2016. godine su optimistične.

- U 2016. godini je došlo do značajnog rasta u građevinskom segmentu, koji nije viđen još od vremena krize 2008. godine. Prodaja teških teretnih vozila je povećana i raste iz godine u godinu prosečnom stopom od oko 20-25% godišnje. Naime, poslednja velika nabavka teretnih vozila se desila pre svetske ekonomske krize, tokom 2007. i 2008. godine, a ta vozila sada imaju značajnu kilometražu te je potrebna njihova zamena – kaže Vladimir Vuković, direktor prodaje u kompanij "Volvo" Novi Banovci i dodaje da ta kompanija klijentima nudi i nabavku novih vozila po sistemu "staro za novo", gde je maksimalna starost vozila za zamenu do 10 godina, uz mogućnost "Volvo" fabričkog finansiranja.

Od ukupnog broja prodatih "Ford" vozila u prošloj godini 5% su bila privredna, a ove godine će procenat u odnosu na ukupnu prodaju iznositi 7%.

- U prilici smo da ponudimo celu gamu "Ford" vozila bez PDV-a. Nudimo brojne nadogradnje/konverzije moguće na našim vozilima: šlep za prevoz vozila, alu sanduk, alu sanduk sa ceradom i arnjevima, alu box, izolacije za temperaturni rezim +4 ili - 18 celzijusa, ambulantna konverzija, pogrebna konverzija, sinterska konverzija, konverzija vozila za invalide. Sa "Ranger"-om smo i dalje jedini koji imamo 5 zvezdica na Euro Ncap testu – kaže za "eKapiju" Minja Bolesnikov, direktor marke "Ford" za Srbiju.

U 2016. višestruko su uvećane isporuke "Krone" prikolica i poluprikolica za domaće transportere.

- Najveće interesovanje je za poluprikolice-hladnjače DuoPlex Steel-KRONE Cool Liner, kao i za različite varijante poluprikolice "Mega Liner", gde možemo izdvojiti model "Tire" transport sa adekvatnom opremom i sertifikatima propisanim za bezbedan transport pneumatika. U 2016. kupci u Srbiji su pokazali izuzetno interesovanje i za poluprikolice za transport kontejnera od 20 do 40 stopa, KRONE Box Liner – navodi za naš portal Marija Otašević iz firme "Sejari".

Kako kaže Otašević, među najznačajnijim kupcima u Srbiji koji su ukazali poverenje tom nemačkom gigantu i ovlašćenom uvozniku "Sejari" d.o.o. u 2016. su, između ostalih, kompanije "Marjanović-Trans", "Mrežnica Export", "Krstaco", "Botunjac Frio", "Bata", "Gruža transport", "Euroschild", "Eurotrade", "Coning", "Tehnix Beo", "Top Expres" i drugi.

Za "Sejari" veliki značaj i u ovoj poslovnoj godini ima i saradnja sa domaćim proizvođačem nadgradnji, kompanijom "Uniplast Srbija", sa kojom je ostvaren značajan broj isporuka tandem prikolica s niskim podom i velikom tovarnom zapreminom u kombinaciji "Krone" podvoz plus "Uniplast" nadgradnja raznih tipova.

- Ono što sa ponosom izdvajamo su isporuke tandem prikolica za "Delta Transportne Sisteme" (DTS) i "Mercator", ističe Otašević, uz napomenu da i "Sejari" očekuje nastavak rasta prodaje do kraja godine.

Marija Kambić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.