NavMenu

Narodna banka Srbije upozorava građane na neovlašćeno pružanje platnih usluga

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2016. 15:50
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije je saopštila da je, po Zakonu o Narodnoj banci Srbije i Zakonu o platnim uslugama, do sada izdala sedam dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove.

U pitanju su platne institucije "Tenfore", "EKI Transfers", "Diners Club International Belgrade", "VIP sistem", "Ipey SEE", "Payspot" iz Novog Sada i "COA" iz Paraćina.

S druge strane, Narodna banka Srbije je utvrdila postojanje određenih subjekata koji neovlašćeno, tj. bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima (mogućnost plaćanja računa za komunalije, telefon i sl.) i oglašavaju pružanje tih usluga u javnosti, te je tim subjektima izrekla novčane kazne i zabranu obavljanja ovih poslova.

NBS je u saopštenju skrenula pažnju građanima da platne usluge u Republici Srbiji, bez dobijanja posebne dozvole koju izdaje Narodna banka Srbije, mogu pružati banke i javni poštanski operator – neposredno ili posredstvom svojih ovlašćenih zastupnika. Svi ostali subjekti, dakle platne institucije i institucije elektronskog novca u smislu Zakona o platnim uslugama, mogu građanima pružati platne usluge samo po dobijanju dozvole Narodne banke Srbije, pri čemu i ta lica mogu pružati platne usluge neposredno ili preko svojih ovlašćenih zastupnika.

Oni su dužni da građanima dostave ili učine dostupnim sve neophodne informacije o platnim uslugama, pre svega o roku u kojem će transakcija biti izvršena i naknadama koje će biti naplaćene, kao i da izdaju odgovarajuću potvrdu o primljenom platnom nalogu, odnosno izvršenoj transakciji, što je garancija da korisnik takve usluge ne može biti oštećen.

Narodna banka Srbije poziva i građane da je obaveste o takvim slučajevima i to na imejl adresu kontrola.banaka@nbs.rs, odnosno na adresu Narodna banke Srbije – Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama – Sektor za kontrolu poslovanja banaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.