NavMenu

Drže cenu lošim kreditima - Banke sporo rešavaju problem nenaplativih pozajmica

Izvor: Novosti Sreda, 25.05.2016. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Banke su i do sada mogle da prodaju kredite koje ne mogu da naplate agencijama i fondovima, međutim nisu se mnogo trudile da se reše ovog tereta, prenose Novosti. Glavni razlog je dogovor oko cene takvih pozajmica, koje se kreću u proseku od 10 do 30%, ali i praksa banaka da ustupaju i prodaju kredite koji ne mogu da se naplate same sebi, putem prenošenja loših kredita na sopstvene firme. To je do sada prilično uzelo maha. Mnogim bankama je više odgovaralo samo privremeno izmeštanje loših kredita iz bilansa i odlaganje konačnog rešavanja problema.

- Time se samo produžavao život aktuelnom menadžmentu i zaposlenima, koji su se u novom ambijentu i na drugim osnovama, bavili istim plasmanom - ističe Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Prodaja lošeg kredita treba da bude konkretna, nepovezanom licu, odmah i za novac, naravno i u primereno kratkom roku. Istovremeno treba ukinuti mogućnost ikakvog prihodovanja od nekretnina i time izbeći fiktivno kreiranje poslovnog rezultata. Takođe i neopravdano ukidanje rezervacija kod, upravo, pogrešno odobrenih kredita.

Takvu mogućnost pruža ustupanje loših kredita investicionim fondovima, koji nisu u vlasništvu kapitala bankarske grupacije čija je članica napravila plasman koji je sada predmet prodaje.

- Još smo daleko od prodaje velikih lotova nenaplativih kredita i pozicije kupaca, najčešće ino-investicionih fondova i prodavaca, domicilnih banaka, prilično su udaljene, prevashodno u pogledu cene - ističe Živanović. - Događalo se da su isti vlasnici prekograničnim kreditima, najčešće sa kompletnim 100% keš obezbeđenjem, kupovali sopstvene firme i kapacitete, imovinu, na nove firme u zemlji ili inostranstvu. Ovakvi aranžmani svakako su nešto spasli, ali s obzirom na to da su kreditirani iz prethodno izvučene dobiti, slična praksa sigurno neće oporaviti privredu niti stvoriti prilike za novi kreditni ciklus i ekspanziju.


Manje kamate

Nadajmo se da će rasterećenjem bilansa poslovnih banaka privreda doći u priliku da doživi novi kreditni talas - ističe Branko Živanović.

- To bi značilo novu uposlenost poslovnih kapaciteta i radne snage. Međutim, sniženje kamatnih stopa nema mnogo veze sa ovim procesom s obzirom na to da je ono rezultat obilja likvidnosti u poslovnim bankama, koje je rezultat stimulativne monetarne politike od strane ECB, čiji se uticaj prenosi i ovde. Viška kapitala ima u izobilju i, nažalost, kamatne stope su kod nas mnogo veće nego u zemljama iz kojih kapital potiče.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.