NavMenu

Intesa Sanpaolo namerava da obezbedi kredite od 1 mlrd EUR za mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu

Izvor: Poslovni dnevnik Subota, 21.05.2016. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
- Putem svoje mreže banaka u Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, Grupa Intesa Sanpaolo namerava da omogući kredite u ukupnom iznosu od milijardu eura malim i srednjim preduzećima na području zapadnog Balkana koja su uključena u inicijativu - izjavio je Ignacio Jaquotot, direktor Sektora za međunarodne banke u sastavu Grupe Intesa Sanpaolo, tokom međunarodne konferencije "Podrška lokalnim preduzećima i malim i srednjim preduzećima uz kinesku inicijativu "Jedan pojas – jedan put u jugoistočnoj Evropi" koju su organizovale Srednjoevropska inicijativa (SEI) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Program inicijative "Jedan pojas – jedan put" ("Novi put svile") predstavlja konkretnu priliku za razvoj balkanskih zemalja koje slikovito predstavljaju zapadni ulaz na Novi put svile s obzirom da je program usmeren na poboljšanje infrastrukturnog jaza prema Zapadu kroz značajna ulaganja koja se procjenjuju na oko 11 mlrd USD, a planiraju se za nadolazeće decenije.

Veliki priliv direktnih stranih investicija (DFI) na Balkanu uticaće na stopu rasta zemalja koje primaju investicije te, posebno, na lokalnu mrežu malih i srednjih preduzeća, koja čine 99% preduzeća u regiji i zapošljavaju 60% radne snage. Stoga se procenjuje da će ta preduzeća dobiti priliku da sklope podugovore u značajnoj vrednosti projekta, doprinoseći primarno razvoju sektora proizvodnje građevinskog materijala, logistike, inženjeringa postrojenja i uopšeno usluga koje se odnose na povezivanje.


- Krediti, koji će uglavnom biti srednjoročni i dugoročni te leasing ugovori, za preduzeća-klijente u mreži Grupe Intesa Sanpaolo na zapadnom Balkanu, odnosiće se na iznose do 15 mil EUR s rokom općenito ne dužim od 10 godina - dodao Jaquotot te "će se koristiti za finansiranje kupovine postrojenja, mašina, opreme ili vozila, kao i za kupovinu, izgradnju, proširenje i obnovu industrijskih postrojenja i investicije u nematerijalnu imovinu za infrastrukturne projekte inicijative Jedan pojas – jednan put, uključujući istraživanje, razvoj i troškove inovacije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.