NavMenu

Počela gradnja "Novog duvanskog kombinata" u Podgorici - Arapi ulažu 10 mil EUR

Izvor: Beta Nedelja, 08.05.2016. 17:17
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kamen temeljac za izgradnju "Novog duvanskog kombinata" na površini od 28.000 kvadratnih metara položen je u subotu (7. maja 2016. godine) u Podgorici, a završetak radova očekuje se za godinu dana.

Investicija je vredna 10 mil EUR, fabrika će proizvoditi 180 tona duvana mesečno, a novac će uložiti arapska kompanija "BMJ Industries FZ LLC". Mašine za fabriku su naručene iz Nemačke i one će omogućiti četiri puta veću proizvodnju u odnosu na stari "Duvanski kombinat" u glavnom gradu Crne Gore.

Kompanija "BMJ Industries FZ LLC" jedna od vodećih svetskih firmi u duvanskoj industriji.

- Fabrika u Dubaiju proizvodi 200 kontejnera mesečno, a mi očekujemo 100 kontejnera mesečno, što je 800 do 900 tona. Ako u tome uspemo, izvoz duvana iz Crne Gore može dostići oko 800 miliona tona na godišnjem nivou - precizirao je predstavnik investitora Isat Boljević.

Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović ocenio je da je izgradnja nove fabrike dobra prilika da se uveže primarna proizvodnja i prerada duvana.

- Na taj način polako osvajamo tržište regiona, a trebalo bi da pokušamo da osvojimo i međunarodna tržišta. Teško je pronaći ekonomski smisao u tome što investitor istovremeno obnavlja proizvodnju u starom DKP-u i započinje proces izgradnje nove fabrike. Računica u ovom periodu ne može pokazati pozitivan rezultat, ali je povoljan kada je u pitanju razvijanje strateškog partnerstva - naveo je Ivanović.

Ugovor sa "BMJ Industries FZ-LLC" Vlada Crne Gore je zaključila sredinom februara. Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju "Novog duvanskog kombinata" i ponudila ulaganja od 20 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.