NavMenu

"Energoprojekt" ostvario dobit od 9,9 mil EUR u 2015.

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 02.05.2016. 23:22
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
"Energoprojekt" je 2015. godinu završio sa najboljim poslovnim rezultatima u poslednjih 20-ak godina, sa ukupnim prihodom od 311 mil EUR i konsolidovanom poslovnom dobiti u visini od 9,9 miliona, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Vladimir Milovanović.

Nešto više od trećine prihoda je ostvareno realizacijom projekata u zemlji, dok je preostali deo ostvaren na projektima u inostranstvu, rekao je on, dodajući da na isteku prvog kvartala ove godine vrednost preostalih ugovorenih radova koje "Energoprojekt" izvodi iznosi oko 525 mil EUR.

- Iz ovih podataka bi se moglo zaključiti da nam teku med i mleko, ali iza toga stoji veliki rad, stalno preispitivanje odluka i upravljanje mnogostrukim rizicima na svakom našem tržištu - rekao je on za Nacionalnu poslovu reviju, čiji su osnivači Privredna komora Srbije i Ekonomski institut.

Milovanović je rekao da je za tu firmu poslovna perspektiva obećavajuća, a kratkoročni i srednjoročni planovi su uvek usmereni na primeren rast prihoda, uposlenosti i profitabilnosti.

Protekle godine smo otvorili i dva nova tržišta. Prvi put radimo u Ruandi u Africi, gde gradimo dve trafostanice, i u Belorusiji, gde u Minsku gradimo postrojenje za trigeneraciju za potrebe proizvodnje i snabdevanja električnom, toplotnom i rashladnom energijom velikog kompleksa koji "Gazprom Belorusija" gradi u Minsku - naveo je.

Milovanović je istakao da to preduzeće u ovoj godini u Srbiji realizuje nekoliko veoma važnih projekata, kao što su izgradnja dalekovoda 2x400 kV od TS Pančevo 2 do granice sa Rumunijom, zatim izgradnja stambenih kula "Beograda na vodi", radovi na deonici autoputa Lajkovac-Ljig.

U Kataru, Omanu, UAE i Alžiru, dodaje, "Energoprojekt" realizuje više novih konsultantskih i projektantskih poslova u oblasti energetike i vodosnabdevanja, a u Peruu i Ugandi rehabilituje i gradi nove puteve, ali i hidrocentralu u Peruu. U Gani i Kazahstanu završava poslovne objekate dve velike banke - Ekobanke u Gani koja je druga najveća bankarska grupacija u Africi i Forte banke u Kazahstanu.

Govoreći o poslu vezano za "Beograd na vodi", Milovanović je rekao da je "Energoprojekt" ugovorio izgradnju prve dve stambene kule na tom projektu i objasnio da realizuju ugovor u ulozi glavnog izvođaca.

- Taj projekat je prilika da se podstakne oporavak domaćih građevinskih firmi i da se uspešnom realizacijom svih faza revitalizuju kapaciteti firmi za uspešan nastup na sve zahtevnijim inostranim tržištima - rekao je Milovanović.

On je istakao da "Beograd na vodi" ima poseban značaj za razvoj prestonice, imajući u vidu da će biti izgrađena savremena stambena i poslovna zona i da će isprovocirati ubrzanje mnogih drugih ranije planiranih infrastrukturnih investicija.

- Na prvom mestu mislim na završetak nove železnicke stanice "Prokop", zatim izmeštanja autobuske stanice, pa početak izgradnje unutrašnjeg saobraćajnog prstena Beograda, uz izgradnju komunalne infrastrukture centra Beograda, uređenje leve obale Save nasuprot projektu "Beograd na vodi"... - rekao je.

Prema njegovim rečima, posebno je značajno što je ovaj projekat i Beograd i Srbiju vratio na mapu povoljnog investicionog okruženja, što je uzrok da su ponovo oživele i druge privatne investicije koje su u pripremi ili je započeta njihova realizacija.

Upitan koliko "Energoprojekt" uspeva da prati moderne inovacije u građevinskoj industriji, nove materijale i metode izvođenja, odgovara da uspeva u priličnoj meri, mada je na tradicionalnim tržištima nedovoljno investitora koji su spremni da plate i dalje višu cenu inovativnih metoda i materijala.

- To je slučaj i sa investitorima u Srbiji. Da podsetim, prva poslovna zgrada u Beogradu koja je dobila prestižni LEED sertifikat energetske efikasnosti je "Blucentar", koju je "Energoprojekt" i projektovao i izgradio. Nadamo se da će novi ciklus investicija doneti Beogradu i projekte koji će predvideti inovativna tehnička rešenja i investitore koji su spremni da podnesu više investiciono ulaganje i dugoročnu uštedu prilikom eksploatacije - zaključio je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.