NavMenu

Za početnike u biznisu 600 miliona dinara - Raspisana dva poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava

Izvor: eKapija Sreda, 20.04.2016. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju raspisana su danas u cilju pružanja podrške osnivanju novih preduzeća, podsticanja zapošljavanja i održivog i sveobuhvatnog razvoja. Ukupan fond sredstava iznosi 600 miliona dinara.

Reč je o dva programa koji se realizuju u okviru Godine preduzetništva i koje Ministarstvo privrede sprovodi sa Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, koji se realizuje sa Fondom za razvoj, predstavlja kombinaciju 30% bespovratnih sredstava i 70% povoljnih kredita Fonda. Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj za kreditiranje preduzeća i preduzetnika opredelio 350 miliona dinara.

Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koji su registrovana u APR-u najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5% godišnje uz garanciju banke i 3% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja - različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i slično.

Projekat podrške početnicima za započinjanje posla - start-up koji realizuje Razvojna agencija Srbije okrenut je mladima, ženama, osobama sa invaliditetom, onima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije ili su iz devastiranih područja. Ovim programom omogućava se osetljivijim ciljnim grupama da konkurišu svojom idejom, prođu obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana. Najbolje poslovne ideje dobiće bespovratnu pomoć i mentoring u ranoj fazi razvoja, kada su i najosetljiviji.


Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 100 miliona dinara.

Detaljnije informacije o uslovima javnih poziva mogu se videti na internet prezentacijama Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i Godine preduzetništva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.